Bag det lidt kryptiske navn står to utroligt dygtige og succesfulde kunsthåndværkere – nemlig glaspusteren, Maj-Britt Zelmer Olsen, og keramikeren, Sarah Oakman, der står bag keramikvirk-
somheden Oh Oak.
Det er ikke ofte, at man ser en glaspuster og en keramiker, der samarbejder, men i dette tilfælde giver det utrolig meget mening. Deres samarbejde har i den grad været med til at skabe den succes, de begge har, på trods af deres forskellighed, både i materialer og stil. Maj-Britts meget fine og delikate glas og Sarahs funktionelle og lidt mere rå stil, spiller godt sammen i deres fælles butik og værksted i Nexø, hvor alle produkterne bliver skabt. Begge piger samarbejder, udvikler og producerer ting til nogle af de førende restauranter i Danmark. Et samarbejde, der kun har gjort deres kunsthåndværk endnu mere eftertragtet. Kig forbi Det Brune Værksted, der i øvrigt ikke er så brunt mere, og bliv forelsket i nogle af dansk kunsthåndværks nye stjerner og deres produkter.
Maj-Britt Zelmer Olsen har, udover at være utrolig talentfuld, også sine papirer i orden. MajBritt har en Bacheloruddannelse fra Danmarks Designskole på Bornholm, og en Mastergrad fra det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Hun har også været i praktik hos flere anerkendte glaspustere, deriblandt Susanne Jøker Johnsen, så hun har både viden og sit håndværk på plads.
Maj-Britt har i modsætning til mange andre glaspustere kastet sig over det klare glas, som hun til gengæld forener med sand fra Balka Strand, vulkansk aske fra Island eller sand fra Grønland, som hendes mand, der sejler i Nordatlanten, tager med hjem til hende. Det er ikke en let proces at lave glas som Maj-Britt. Der ligger mange timers arbejde i hvert enkelt stykke kunsthåndværk. Det er noget bl.a. den tre-stjernede Michelinrestaurant, Geranium, sætter pris på, når de bruger Maj-Britts ting til at servere deres eksklusive mad på.
Sarah Oakman, fik travlt med sin produktion, nærmest samtidig med at hun afsluttede sin uddannelse på Danmarks Designskole på Bornholm, KADK i 2016. Kokken Jesper Vollmer, fik nemlig øje på hendes funktionelle kopper og tallerkener, mens hun stadig gik på skolen. Siden er det gået slag i slag med restauranter, både lokalt og internationalt, der bruger hendes keramik – og senest har den hippe Kaffebar, Prolog Kaffe, der ligger i Kødbyen i København, indledt et samarbejde med Sarah. Det er der indtil videre kommet nogle fine kaffekopper ud af, der ligesom det andet keramik, kan købes i Sarahs butik i Nexø. FDB møbler fik også øje på den unge keramikers talent, og derfor har Sarah designet en række større krukker og fade for dem. Som hun selv siger: “Det er ret fedt, men også ret underligt, at se sit eget portræt på FDBs væg – lige ved siden af Børge Mogensens.”
Begge kunsthåndværkere har udstillet på fornemme steder. Maj-Britt bl.a. på Art Month, Ameland i Holland, og derudover har hun sidste år designet en meget smuk kuppel, der skulle bruges i den internationale kokkekonkurrence, Bocuse d´Or. Sarah har deltaget på både forårs- og efterårsudstillinger på Charlottenborg i København, og Clay-Keramikmuseum Danmark købte hendes afgangsværk til deres permanente udstilling. Senest har de sammen udstillet et værk på den censurerede udstilling Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2019 i København.
Navnet, Det Brune Værksted, stammer fra det første værksted, de havde sammen. Det var en gammel slagterforretning med brune klinker på væggene. Værkstedet blev hurtigt for lille, så de måtte flytte til det nuværende – men navnet holdt ved.