Træets årer bølger gennem sofabordets overflade. Årerne er mørkere og kraftigere, end hvad man typisk ser på træmøbler. Sofabordet er nemlig lavet af bornholmsk træ, og bornholmske træer er noget særligt. Det kan bordets skaber, Jens Erlandsen, tale med om i sit snedkerværksted i Hasle. Stedet er beskedent og nedtonet, men det betyder blot, at træhåndværket kommer til sin ret, og besøgende kan se alle dele af processen fra kævle til færdigt møbel. Den dominerende duft af savsmuld i værkstedet vækker uundgåeligt minder, og med en symfoni af maskiner og værktøj summer værkstedet af aktivitet.
I Erlandsen Fine Furniture Studio er møbler ikke blot bearbejdet træ, som skal tjene en funktion. For den 68-årige snedkermester handler møbeldesign om, at møbler skal kunne tilpasse sig verdens mangfoldighed af rum og de mennesker, der lever i dem. Derfor laver han møbler, som kan indstilles til den enkelte kundes behov.
Træerne var en af årsagerne til, at Jens Erlandsen i 2019 slog sig ned på Bornholm med en vision om at kombinere nordiske designtraditioner, fleksibel funktionalitet, bæredygtighed og lokal forankring. Først fire år senere er han klar til at åbne sit snedkeri for omverdenen, for han har måttet finjustere en særlig metode til tørring af træet, som både sparer tid og CO2. Som noget ganske særligt i den danske snedkerbranche bruger Jens Erlandsen en vakuumovn importeret fra Italien til at tørre sit træ. En proces, der normalt kan tage op til flere år.
Resultatet af det grundige arbejde kan opleves i ro og mag i snedkeriets showroom, hvor det i høj grad er tilladt at røre. Det kan varmt anbefales at svinge forbi Erlandsen Fine Furniture Studio i Hasle, nyde duften af nyskåret træ, se møbeludstillingen og føle på møblerne med et unikt, bornholmsk udtryk.
Erlandsen Fine Furniture Studio lægger en dyd i at være mest mulig miljøvenlig. Det er en af grundene til, at Jens Erlandsen har brugt måneder på at eksperimentere med sin vakuumovn, så. han kunne undgå at importere træ langvejs fra.
Hensynet til naturen og klimaet er en del af snedkermesterens filosofi. Overskydende træ bliver genbrugt til eksempelvis havemøbler og skærebrætter, der anvendes kun el i produktionen, og materialer vælges ud fra den bedst mulige miljøcertificering. Møblerne designes og fremstilles med holdbarhed som den første prioritet. Fordi godt håndværk giver gode solide møbler, som holder i generationer.
Samlebåndsteknikker er heller ikke noget, snedkeriet anvender i sin produktion. Hvert træ skæres ud efter en præcis plan for det møbel, træet skal blive til. Igen for at undgå spild, men også fordi, Jens Erlandsen vil lade træets naturlige egenskaber afgøre, hvilken type møbel det egner sig bedst til. Denne respekt for træets personlighed afspejler sig i showroomets udstilling. Jo tættere på man kommer på møblerne, desto mere træder det særegne frem i spillet mellem nuancer, form og årernes strengespil.
Udenfor Erlandsen Fine Furniture Studio byder træstammerne besøgende velkomne. Overvejende eg og ask, men også kirsebær og valnød. Fra Snogebæk, Vestermarie, Allinge og andre områder på øen. Hvert træ vokser forskelligt og lever sit eget liv. Nogle alene langs en mark, andre i en skov. Derfor er årringene og kvaliteten aldrig ens. Samtidig minder de bornholmske træer om hinanden. De har, ligesom de gamle tiders øboere, en hårdførhed, som er formet af øens placering i Østersøen, der kan være lige så brutal, som den kan være blid. Det giver træerne nogle helt særlige vækstbetingelser med salt i luften og kraftige vinde. Det er fra denne opvækst, at træernes tydelige åretegninger og smukke farvespil stammer, og som Jens Erlandsen lader sig inspirere af, når han i sit værksted giver træet nyt liv i form af et møbel.