• da
  • en
  • de

Hammershus

Er man på Bornholm, kommer man ikke uden om Nordeuropas største borgruin, Hammershus.

Det er den mest besøgte attraktion på hele øen, og den har bjergtaget Bornholms besøgende i mange årtier. Borgen er også en af de ting, den bornholmske lokalbefolkning ynder at vise frem, når de har gæster langvejs fra.

Det er en særlig oplevelse at stå helt deroppe mellem de gamle bygninger, kigge rundt og se havet, der bruser langt nedenunder. Man har slet ikke svært ved at forestille sig, at der var folk, der havde et liv med daglige gøremål her på borgen for mange år siden. De særligt fantasifulde kan måske forestille sig selv være med i et afsnit af ‘Game of Thrones’.

De seneste undersøgelser har vist, at borgen stod færdig omkring år 1200, og at det var en ærkebiskop fra Lund, der fik den bygget. På Hammershus blev der indkrævet skatter fra hele øen, og det var også her, magthaverne havde til huse. Selvsagt ikke et sted der var populært blandt den almindelige befolkning.

 

Der er også teorier om, at Hammershus blev brugt som base af tempelridderne, inden de drog på togt til de baltiske lande. Det er dog aldrig blevet bekræftet. Hvis man giver sig tid til at undersøge lidt om stedet, falder man hurtigt over nogle spændende historier, ovenikøbet med en hel del action. Hammershus spillede en stor rolle i det drama, der fandt sted i 1658, da bornholmske frihedskæmpere smed svenskerne ud af Bornholm, og den unge købmand, Villum Clausen, skød og dræbte den svenske kommandant, Johan Printzensköld.

Det er i den grad en historie, der er værd at dykke ned i. Historien er nemlig, sammen med den russiske besættelse af Bornholm efter anden verdenskrig, en af grundene til, at de fleste bornholmere er meget lokalpatriotiske. Hvis turen går til Rønne, så prøv at kigge efter de to store sten, der ligger i Storegade. Det var her, kommandant Printzensköld faldt om.

Det kan anbefales at hyre en guide, hvis man er nogle stykker, der planlægger at besøge Hammershus. Guiderne kan nemlig fortælle alle anekdoterne og de gode historier. De fleste har nok hørt den om Leonora Christine, Kong Christian den fjerdes datter, og hendes mand, Corfitz Ulfeldt, der sad fængslet for højforræderi i Manteltårnet på Hammershus. De færreste har hørt detaljerne om deres dramatiske flugt, hvor de kravlede ud af vinduet og firede sig ned ved hjælp af lagnerne. Det kan en guide fortælle alt om. Turistbureauerne kan være behjælpelige med at komme i kontakt med en guide.

 

Hammershus kan besøges i alt slags vejr. Selvfølgelig er det smukt i solskinsvejr, men den gamle borg tager sig særlig dramatisk ud, når vinden er af stormstyrke og blæser fra nord. Her får man en flot fornemmelse af, hvor hårdt det kunne være at være enten soldat eller bare beboer på middelalderens Hammershus. På en tåget dag er det helt klart anbefalelsesværdigt at opleve stilheden på borgen, og navnligt det store træ, der står midt på borgpladsen, tager sig godt ud, nærmest som et mystisk træ fra en fantasyfilm.

Når man bevæger sig rundt på Hammershus, er der en hel del ting, man kan opleve. Eksempelvis kan en gåtur fra Hammerhavnen vise sig at blive en af feriens højdepunkter, med den spektakulære udsigt henover Løvehovederne til Skånes sydkyst, der er meget tydelig i klart vejr, men også bare turen op ad bakke, der går gennem bevoksningen, der omkranser den sydlige del af Hammerhavnen. På vejen kan man nyde synet af nogle af de 300 forskellige planter, der er registreret omkring Hammershus. Nogle er meget sjældne, og omkring 50 af dem er nogle, der er plantet, dengang borgen var i brug. En anden aktivitet kunne være at finde det kors, der er hugget ind i en flad klippe på borgpladsen, som minde om en dødsulykke i 1600-tallet. Hint: Kig udenfor Smørkælderen.

Det nye, flotte besøgscenter, Brohuset, der nærmest må kaldes en arkitektonisk perle, byder på en udstilling om borgen, og det er også her, man kan finde restauranten, Solveig. Det er holdet bag Michelin-restauranten Kadeau, der driver den. Solveig byder på smørrebrød i absolut topklasse, lune retter og børnevenlig mad. Altsammen uden at man må gå fra hus og hjem for at få stillet sulten. Mens man nyder den lækre mad, kan man, gennem store panoramavinduer, nyde synet af Hammershus fra en vinkel, der bare for få år siden nærmest var umulig at opleve. Et alternativ til restaurant Solveig er den lille kiosk på Hammerhavnen, hvor man kan få en sandwich, som nærmest er blevet stedets varemærke. De er uhyggeligt gode. Trænger man til is, kan man på kort tid indfinde sig ved det lille ishus på Sandvig Havn, Sandvig Is Kalas. Her kan alle finde lige netop deres yndlingsis, lavet af nogle af Bornholms fine råvarer.


Andre læser også

Grønbechs Gård

Østerlars rundkirke

helligdomsklipperne

Ringebakkebruddene

Bornholms Kunstmuseum

Christiansøfarten