Det er næppe nyt for nogen, at Bornholm har en helt unik natur, der i den grad adskiller sig fra resten af landet med klipper, skove og strande med sand så fint, at det hviner, når man går på det. Alene det kuperede landskab er særligt for øen.
Klipperne er på nordkysten og sandstrandene på sydsiden – og brudlinjen, som deler øen i det urgamle nordbornholmske granitfjeld og det sydbornholmske sandstenslag, ligger lige i nærheden af et fantastisk oplevelsescenter; NaturBornholm.
Et helt center, der kun handler om naturen på Bornholm. Her kan man blandt andet lære om de dinosaurer, der levede på øen for mere end 100 millioner år siden, og kigge nysgerrigt i et stort akvarium med nogle af Østersøens fisk. Østersøen er Verdens største brakvandshav, hvor man finder torsk og aborrer svømmende side om side. Her er også et hvalkranie fra en 11 meter lang pukkelhval.
NaturBornholm har en hel masse skiftende aktiviteter, som børnene kan deltage i og samtidig er der også noget for forældrene. NaturBornholm har nemlig gjort en dyd ud af at gøre udstillinger spændende for alle aldersgrupper – og det er lykkedes for dem.
Efter den spændende og lærerige film om Bornholms tilblivelse, krydret med dinosaurer, vulkaner og jordskælv, som får stolene til at ryste, går turen videre gennem den faste udstilling. Efter den, kan det være, at man trænger til noget luft, og her er det oplagt at spadsere den korte tur til den i filmen omtalte forkastning. Den er faktisk så tydelig, at man kan stå med et ben på hver side – altså skræve over 1,2 milliarder år. I det tidligere sandstensbrud lige ved siden af, finder man tydelige mærker efter bølgeslag, som afslører, at man står på en forstenet havbund. Her er også fundet spor efter de tidligste organismer, vandmænd, som levede i urhavet for 540 millioner år siden.
NaturBornholm har også en række naturvejledere tilknyttet. Derfor er der en hel del arrangementer, der foregår rundt omkring på øen. Det kan f.eks. være en guidet tur i Almindingen for at lære om de bornholmske bisonokser, deres oprindelse og hvilken fordel det er for skoven at de er der. Hvis man har lidt mindre børn er pindsvinearrangementet måske et større hit. Børnene kommer tættere på naturen gennem sjov leg. Her skal de bl.a. samle mad til pindsvineungerne, lave pindsvinesnuder og lære om pindsvinet generelt. Hvis man er en gruppe og har et ønske om en særlig tur, kan man kontakte NaturBornholm for at høre om det kan arrangeres.
Udover de føromtalte fisk, findes der også andre dyr på Natur Bornholm, som man kan nyde synet af og blive klogere på. Her finder du f. eks. løvfrøer, latterfrøer og hugorme. Der er også eksempler på fortidens bornholmske dyreliv som f.eks. skildpadder og krokodiller