• da
  • en
  • de

Østerlars rundkirke

TEKST: SUNE RASBORG FOTO: ANDERS BEIER

Den største og mest kendte af de fire bornholmske rundkirker er Østerlars Rundkirke. Kirken besøges årligt af ca. 120.000 gæster. Kirken er en af Bornholms mest besøgte seværdigheder.

Hemmeligt rum


Man mener, at den formentlig blev bygget omkring 1060. Samtidig er der tvivl om, om den er bygget som en fæstningskirke, som man hele tiden har troet. Gluggerne i muren er nemlig ikke særligt anvendelige som skydeskår. En af teorierne er, at de i stedet har været brugt til astronomiske observationer. Andre mener, at der er skjult en skat i hulrummet under kirkens gulv.

En mand ved navn Erling Haagensen bliver ved med at grave i mysteriet om Bornholms rundkirker. I sine bøger “Bornholms mysterium” og “Tempelherrernes skat” har han argumenteret for, at Tempelridderne kunne have haft noget med de særprægede kirker at gøre.

Ti en halv meter langt, tre meter højt og to meter bredt. Det er størrelsen på et rum under Østerlars Rundkirkes gulv, der er fundet ved hjælp af højteknologiske opmålinger. Desværre er der ikke givet tilladelse til en udgravning, som ville kunne afsløre, hvad der evt. kunne være gemt af vejen på sådan et hemmeligt sted. Nogle mener, at Tempelridderne har skjult pagtens ark under den største af øens rundkirker.

Rund – hvorfor?


Erling Haagensen stiller også spørgsmål ved den gængse opfattelse af kirkens funktion som et befæstningsværk. Haagensen gennemhuller teorien, med hjælp fra en artikel om kirken fra 1895, skrevet af, militærmand, oberst Otto Blom: Østerlars Rundkirker er forsvarsmæssigt ulogisk placeret, og er umulig at forsvare, hvis først fjenden er kommet tæt på murene. I tilfælde af belejring ville man desuden mangle temmelig praktiske indretninger, såsom brønd, das og køkkenfaciliteter.

Haagensen mener desuden, at rundkirkens specielle konstruktion med en hul midterpille korresponderer med Tycho Brahes Stjerneborg og Rundetaarn. To bygningsværker, som Østerlars Rundkirke temmelig nøjagtigt deler mål med. Skydeskårenes konstruktion, der også passer skidt med forsvarsteorien, er meget velegnede til at observere himlen på to afgørende tidspunkter. Nemlig midvinter og midsommer. Måske er Østerlars Rundkirke i virkeligheden bygget som astronomisk observatorium?

Kig selv efter, når du besøger Danmarks største rundkirke.


Andre læser også

helligdomsklipperne

Ringebakkebruddene

Hammershus

Bornholms Kunstmuseum

Sandvig Minigolf

Anders Beier