• da
  • en
  • de

Svend holst-pedersen unika glas


Svend Holst-Pedersen beskæftiger sig helst med unika. Hans værker er resultatet af mange års studier af glassets formbarhed og processuelle muligheder i sandstøbning. På sit værksted ved den gamle stationsbygning i Rø har han gennem 20 år udviklet sin sandstøbningsteknik, drevet af en insisterende fascination af overfladernes tekstur og materialernes grænseområder. Svend Holst-Pedersens glasarbejder kan opleves i hans butik og galleri i Svaneke. Her kan man gå på opdagelse i figurative og kropslige sandstøbninger. Svend startede sit arbejde med glas i 1990erne og tilhører første generation af glasformgivere fra Glas & Keramikskolen på Bornholm i år 2000. Blandt andet et studieophold ved Bertil Vallien i Åfors og keramikeren Jim Robisons brug af utraditionelle rekvisitter til print i ler,tilskyndede til fortsat arbejde med sandstøbning og glassets overflader – og eksperimenter med alt fra netundertrøjer til cisternebolde. Siden har Svend udviklet sine teknikker med overfladebehandling og integration af andre materialer i støbningsprocessen. Inspireret af naturens elementer, som f.eks. træets struktur, sandslebne sten i strandkanten og vandets gennembrydning fra klippesprækker, har han udstillet sine stoflige og udtryksfulde værker både nationalt og internationalt. Det er især udforskningen af naturen og menneskets forbundenhed – temaer som fossiler, urtid og stammekultur – som reflekteres i Svends kunsthåndværk i dag.

Brændte øjenbryn og overflader


Når det flydende glas hentes fra smelteovnen er det 1240 grader varmt. Det er en dramatisk, beskidt og dragende proces, som kræver indsigt og mestring af det varme værktøj. De første erfaringer fik Svend Holst-Pedersen i starten af 1990’erne og med dét, fulgte både brændte øjenbryn, brandmærker og stor nysgerrighed. Det er især sandformenes muligheder for variation af overflader og en teknisk fantasifuldhed i bearbejdningen, som er blevet et særkende i Svend Holst-Pedersens glasobjekter. Han mestrer i dag den brandvarme proces at omsætte sandformen til levende og stoflige glasskulpturer.

Fossil signatur


Det fossile træ er en integration af råt træmateriale i støbningen. Det er en nøje reguleret proces, hvor det flydende glas støbes om træelementet, så materialerne præges og forandres i kontakten mellem fladerne. Det varme glas omslutter træet, som brænder, og danner en forkullet, fossil-lignende overflade, med sin form og struktur printet i glasset. Ved hurtig afkøling adskilles materialerne og bearbejdes separat, hvorefter de forenes i deres gensidige tilpasning. Det er en kunst udi temperatur og timing. Glassets finesse og æstetiske kvalitet møder naturens rå, figurative former og skaber Svend Holst-Pedersens signifikante formsprog.


Andre læste også

Grønbechs Gård

KLODEKÆR

Bornholms Kunstmuseum

Guldsmed Knapstad

Broe & Co

Det Brune Værksted