Wellness. Et moderne ord med gamle rødder. Det betyder noget i retning af en tilstand, som opnås ved en kombination af følelsesmæssig, miljømæssig, mental, fysisk, social og åndelig sundhed. Wellness er karakteriseret ved, at en person opnår et sundhedsniveau, som minimerer risikoen for sygdom, og begrebet knytter sig til flere ældgamle medicinske og kulturelle traditioner. I lande som f.eks. Japan, Kina, Indien, Grækenland, Frankrig og Italien har en sofistikeret forståelse af, hvordan man opretholder et godt helbred været en del af kulturen i århundreder. Den lægger vægt på balancen mellem krop og sind, og her bruges forskellige metoder til at føle velvære – blandt andet afslapning og brug af naturen, som f.eks. termiske bade, massage med varme sten, vandreture i frisk luft og ophold i rekreative omgivelser med vild natur og smukke udsigter.
Med en rå klippekyst, store skove og lange sandstrande, har Bornholm et unikt landskab, som ikke findes andre steder i Danmark. Mange bornholmere husker en barndom med leg på klipperne i vandkanten, timelange vandreture i det grønne, eller måske bedsteforældre, der listede afsted til havet i de tidlige morgentimer iført morgenkåbe for at tage en dukkert. Havet, strandene og skovene har stor rekreativ betydning, både for lokalbefolkningen og øens turister, og bruges året rundt. Her finder mange finder ro til lyden af vinden i trætoppene eller opbygger kondital og muskelmasse gennem en mere aktiv brug af naturen. Og har man én gang prøvet lidt spontan naturfitness (f.eks. push-ups fra en liggende træstamme, zig-zag-løb over et vandløb eller intervaltræning på stranden), er det svært igen at vende tilbage til et indelukket fitnesscenter. Øens mange vandreruter bruges også flittigt, og man kan opnå et nærmest meditativt mentalstadie, når man går på den 67 km lange Højlyngssti, tværs over Bornholm, igennem meget øde områder, eller på Kyststien, som går hele vejen rundt om Bornholm: 120 km kyststrækning med en enestående udsigt over havet. Der er desuden etableret ikke mindre end 10 shelterpladser med havudsigt i uforstyrret natur på øen, og det bornholmske vildnis er et eftertragtet sted at finde rum til refleksion og balance mellem krop og sind.
Med en så alsidig natur som udgangspunkt er det måske ikke overraskende, at netop Bornholm har udviklet en wellness-kultur baseret på helt fundamentale værdier. Én af dem, som har været med til at skabe unikke wellness-tilbud på Bornholm gennem årtier, er den franskfødte massør, coach og underviser, Alea Claire Byder, der til dagligt driver Alea Wellness på Hotel Griffen Wellness & Spa i Rønne. Siden 2003 har hun arbejdet med wellness og massage i mange sammenhænge på øen, og har fulgt udviklingen og udbuddet af wellness-aktiviteter på nært hold. På lige fod med andre eksperter på sundheds- og wellnessområdet, er hun ikke i tvivl om, at der er en stigende interesse for wellness-oplevelser, både internationalt, nationalt og lokalt på Bornholm. Hvad det er, der gør Bornholm særligt velegnet til wellness-oplevelser, beskriver hun ret enkelt: – ’Det helt særlige ved Bornholm er den unikke natur og dyrelivet, som ikke findes andre steder i Danmark. Det giver specielle vilkår for afslapning og afkobling fra hverdagens stress. Steder som Døndalen, Ekkodalen og Opalsøen giver en følelse af at være taget ud på en eksotisk rejse, og ikke blot at være på en ø i Danmark’, fortæller Alea, – ’Bornholm har mange typer natur indenfor kort afstand – både strand, klipper og skov. Derfor har det også været vigtigt for mange wellness-centre på Bornholm at bringe naturen ind som en del af behandlingsoplevelsen’. Alea Wellness tilbyder f.eks. som de eneste i verden wellness-behandlinger på en rokkelig massagebænk lavet af bornholmsk granit, og en hurtig googlesøgning viser da også en pæn håndfuld af andre spændende og forskelligartede wellnessoplevelser med udgangspunkt i naturen. Vandet og nærheden til havet synes at have en
særlig plads på Bornholm. Flere steder finder man særlige steder til havbad og vinterbadning med tilknyttede saunaer, som f.eks. i Hasle, hvor Hasle Havnebad er en populær bade- og saunaklub for både lokale og besøgende.
Man kan næsten heller ikke sige wellness uden at sige spa – og måske sauna, men hvor kommer den kobling egentlig fra? Og hvad er det for noget, det dér ‘spa’? Selve ordet ‘spa’ kommer fra det latinske ‘salus per aqua’, som betyder ‘helse gennem vand’. Og ifølge Alea har vand en særlig afstressende effekt, både fysiologisk og psykologisk. Vand afslapper musklerne og renser kroppen, ligesom sindet også bliver rengjort for stress og gener: – ’Så tidligt som i det 6. århundrede anvendte japanerne varme kilder som en del af en fælles badekultur, og det tyrkiske bad bygger f.eks. også på ældgamle traditioner. Der har langt tilbage i historien været en tendens til at forbinde vand med afslapning og velvære rundt omkring i verden. Massage er også med til at blødgøre musklerne og efterlader kroppen afslappet, hvilket nok er en af årsagerne til, at både vand og massage den dag i dag kan lede til forbedret velvære hvis brugt i kombination’, fortæller Alea. Spa er også navnet på en by i Østbelgien, som har været et velbesøgt kursted siden Romerriget, fordi der findes termiske kilder i området. Så vi kan i dag takke romerne for denne begrebsdannelse, som efterhånden har erstattet vores forestillinger om boblebad og den klassiske jacuzzi – et stort, rundt badekar, hvor kroppen masseres af vand fra undervandsdyser. I dag er det ikke usædvanligt at finde hjemme-spa og ude-spa i byggemarkedernes tilbudsaviser. Spa og wellness har fundet vej til vores hjem, og Alea oplever, at der er generelt en stigende efterspørgsel efter wellness-oplevelser: – ’Wellness bliver i stigende grad ikke længere set som en luksusgode, men derimod som behandlinger, der kan øge generel livsglæde og nedsætte stress. Og for mange kan f.eks. en ansigtsbehandling give den samme form for tilfredsstillende velværefølelse, som tidligere blev forbundet med bl.a. massagebehandling af kroppen’.
At wellness også inkluderer noget så enkelt som en ansigtsbehandling, ses også på vores forbrug af bl.a. naturprodukter til personlig pleje derhjemme. Sæbe, shampoo og cremer er ikke bare daglige fornødenheder, men produkter som kan give os en oplevelse af velvære. Duft og konsistens vækker vores sanser, og en bevidsthed om produkternes egenskaber og produktionsmetode spiller også en rolle. Og i dag findes der flere bornholmske producenter af naturprodukter til hjemmebrug, som ikke alene har fokus på fysisk velvære, men også økologi og bæredygtighed, som kan bidrage til en dybere følelse af psykisk velvære. Netop vores psykiske velvære kommer mere og mere i fokus, i en tid hvor manges hverdag er præget af stigende præstationskrav, og den følelse af stress, som ofte følger i kølvandet. Særligt Covid-pandemien har ifølge Alea boostet vores refleksioner over vores eget velvære: – ’Covid-19 har medvirket til at fremme interessen for wellness blandt en større del af befolkningen. Som følge af den stressede situation, vi alle har befundet os i de seneste par år, oplever jeg, at der er et større fokus på at opretholde balancen mellem krop og sind end tidligere. Folk har ligesom fået lettere ved at sætte selvforkælelse på dagsordenen’.
På Bornholm behøver man heldigvis heller ikke at være tilbageholdende med selvforkælelsen – hvad enten man er til wellness-behandlinger og spa, hjemmeforkælelse med bæredygtige produkter eller bare trænger til at se solen gå ned fra en stille bakketop, alene. Bornholm har begge dele, både wellness og vildnis.