• da
  • en
  • de

Bolcheriet Svaneke


I en gulkalket gammel købmandsgård, på det smukke og idylliske torv i solskinsbyen Svaneke, ligger Bolcheriet.

Her bliver lavet bolcher efter de gamle metoder og traditioner. Det bærer den hyggelige butik også præg af. Det første, der slår én, er den liflige duft af varm bolchemasse, lakrids og mynte. En rar og samtidig spændende duft, der henleder ens tanker på vigtigheden af det gode håndværk og omhyggelighed. Det er netop dét, man finder hos Bolcheriet, hvor man kan følge med i hele processen – ligefra kogning, træk og udskæring af de søde, farverige klumper. Hvis man kan løsrive sig fra det nærmest meditative sceneri, der udspiller sig bag afskærmningen, kan man bevæge sig ind i det univers af flotte farver, som bolcherne i bolcheøen har.

Går man først ind i Bolcheriet, kan man ikke undgå at blive fascineret, og efter en lun smagsprøve kommer man sandsynligvis ikke derfra uden nogle af de håndlavede lækkerier.

De første


I halvfemserne var der næsten ingen fødevareproducenter i Svaneke. Faktisk var det store røgeri med de fem karakteristiske skorstene en af de eneste. Det var på det tidspunkt at Thomas Ibsen startede Svaneke bolcher. Med sig havde han sin nevø, der også hedder Thomas. Han skulle lære det gamle bolchehåndværk. Efter mange år i Svaneke, flyttede han, sammen med sin kone, Mariam, til Løkken, og startede deres eget Bolcheri. Ligesom i Svaneke, var det en stor succes at producere bolcher i det nordjyske, og snart åbnede Thomas og Mariam endnu et bolcheri – denne gang i Skagen. I starten af 2018 gik Thomas Ibsen på “bolchepension” og Thomas og Mariam overtog familievirksomheden i Svaneke, hvor det hele startede.

Bolcherne bliver, som sagt, lavet efter gamle principper, og det betyder, at man ved håndkraft trækker den varme og tunge bolchemasse på en krog, for at få luft ind i den. Det giver porøse og luftige bolcher, og er et af kendetegnene ved den kvalitet, som Bolcheriet er kendt for.

Håndværk og svaneæsker


Hvis man har et firma eller et arrangement, der kræver lidt ud over det sædvanlige, kan man hos Bolcheriet bestille særlige bolcher med logo i. Det er en vanskelig disciplin, som Thomas heldigvis mestrer til fulde. De er dygtige hos Bolcheriet – faktisk så dygtige, at de får det hele til at se let ud, når der bliver formet og svinget rundt med de mange tunge bolchemasser. Så tag ikke fejl, når de ansatte har tid til at joke med publikum – det kan de kun overskue, fordi de er meget dygtige til deres håndværk. På trods af, at Bolcheriet råder over tre forretninger, er der et produkt, der er unikt for Svaneke. Det er ‘’Svaneæsken”, der indeholder bolcher fra gourmetlinjen. I gourmetlinjen er der lidt mere knald på smagen. For eksempel er der i lakridsbolcherne æltet stykker af rålakrids ind i bolchemassen tilsmagt med udtræk af basilikum, lakridspulver og Læsø sydesalt. Svaneæsken indeholder bolcher med smag af jordbær, æble og ingefær, som de to ejere har brugt mange timer på at udvikle og smage til, før de var tilfredse. Bolchemassen er kogt på økologisk rørsukker, og der tilsættes bl.a. friskpresset ingefærjuice . Husk at kigge efter den prisbelønnede Svaneæske, når du besøger Bolcheriet i Svaneke. Hvis man selv kan holde fingrene væk fra lækkerierne, er det nemlig en oplagt gaveidé.


andre læser også

Bornholms ismejeri

Fru Petersens Café

Grønbechs Hotel

Hammershus

HØSTET

Kjærstrup