• da
  • en
  • de

Bolcheriet Svaneke


Engang for længe siden var der en fin, gulkalket købmandsgård på Torvet i Svaneke. Her startede eventyret om de søde sager, for som den første i en lang række af bornholmske iværksættere, åbnede Thomas Brandt Ibsen i 1995 et bolchekogeri i den gamle bindingsværksgård og kaldte det Svaneke Bolcher. Med sig havde han sin kun 16-årige nevø, som også hed Thomas Brandt, og han lærte de gamle traditioner for bolchekogning fra grunden af sin onkel. Det blev starten på den familiedrevne virksomhed, som man i dag kender som Bolcheriet. I Bolcheriet Svaneke bliver man med det samme mødt af en stemning af hygge og alt det, der er rart. Luften er sød og krydret af mynte og lakrids, og overalt er der farver og former, som var man dumpet ned i et magisk slaraffenland. Som gæst i butikken kan man få lov at følge processen. Sukkermassen koges over levende ild, og når den samler sig, trækkes bolchemassen på krog. Det giver de mest luftige og sprøde bolcher, men er også et fantastisk syn, når den tunge, skinnende bolchemasse kastes op i luften og elegant lander over den store krog. For Thomas handler det om at præsentere det gode håndværk, som man ikke ser mange andre steder. Han er endda blevet præmieret for sine speciallavede logo-bolcher og laver også bolcher til særlige lejligheder som f.eks. konfirmation og bryllup. Og Mariam, der i daglig tale kaldes ‘Bolchefruen’, gør meget ud af at skabe god kontakt med de besøgende. Det er ikke sjældent, hun får børneflokke med på at synge en sang, mens der kreeres slikkepinde. Sjovt skal det være i Bolcheriet, og alle er velkomne til at komme et smut forbi.

For slikmunde i Øst og Vest


Udover butikken og kogeriet i Svaneke har Thomas og Mariam også et tilsvarende i Løkken og Skagen. I højsæsonen gør de meget ud af at være tilstede i alle tre butikker. Thomas koger bolcher alle tre steder, så man kan sagtens støde på Mariam og Thomas i Skagen den ene uge og i Svaneke den næste. Og det er lige netop det personlige engagement og den gæstfrihed, man mærker, når man kommer indenfor dørene i alle Bolcheriets butikker.

Leg og design


Det virker faktisk som om Mariam og Thomas, synes det hele er en leg, der skal sprede glæde og gode stunder. At se bolcheproduktionen er en oplevelse i sig selv, og de farverige, trekantede bolcheæsker ligner næsten byggeklodserne i et børneværelse og vækker minder om glade stunder og leg. Emballagedesignet er så æstetisk velgennemtænkt, at det har fået en Circle Award for emballagedesign.


andre læser også

Bornholms ismejeri

Fru Petersens Café

Grønbechs Hotel

Hammershus

HØSTET

Kjærstrup