• da
  • en
  • de

Bornholms Center for Kunsthåndværk – Grønbechs Gård


Bornholms Center for Kunsthåndværk er samlingsstedet for kunsthåndværket. Her præsenterer den  faste udstilling det traditionelle kunst håndværk, og særudstillingerne byder på både nationale og internationale værker af mere eksperimenterende art.

De historiske lagerbygninger fra 1875 tilhører den gamle købmandsgård i Hasle, Grønbechs Gård, og har siden 1999 dannet rammen om Bornholms Center for Kunsthåndværk. De nænsomt restaurerede bygninger står, med sine 1500 kvadratmeter, som et “must see”-udstillingsvindue for kunsten i kunsthåndværk, hvor de skiftende udstillinger udfordrer vores opfattelse af, hvad kunsthåndværk er. Det er et kunstnerisk laboratorium og en æstetisk legeplads, hvor udvalgte kunsthåndværkere kan boltre sig med ikke-kommercielle projekter. Her kan de eksperimentere med materialer og udtryk, som rækker ud over brugskunstfladen, og skabe innovative kvalitetsprodukter med kant.  I 2020 præsenteres en række af både bornholmske, nationale og internationale kunsthåndværkere i udstillingen, som byder på unikke værker af keramik, glas, træ, tekstil og metal. Det lokale kunsthåndværk præsenteres blandt andet gennem udstillinger fra Kunstakademiets Designskole Bornholm og Arts & Crafts Association Bornholm (ACAB). I udstillingens café og butik med kunsthåndværk kan man nyde en kop kaffe og et bredt udvalg af bornholmsk kunsthåndværk, og måske blive inspireret til et besøg på et af de mange åbne værksteder på øen.

 

International førertrøje


Det internationale mindset på Grønbechs Gård er naturligt forbundet med udnævnelsen af Bornholm som World Craft Region. Titlen blev i 2017 tildelt af World Craft Council (WCC), som er den største internationale organisation for kunsthåndværk i verden, anerkendt af UNESCO. Titlen er en international blåstempling af Bornholms unikke kunsthåndværkermiljø med høj koncentration af talent, faglighed, tradition og kvalitet. Det er en titel som forpligter, og Grønbechs Gård er, med sin position som samlende og innovativt center for kunsthåndværk, en aktiv facilitator af events og initiativer, som bidrager til udbredelsen af bornholmsk kunsthåndværk i verdensklasse.

Ikke kun kopper


Det er Bornholms Center for Kunsthåndværk – Grønbechs Gårds vision at åbne op for kunsthåndværkets mangfoldighed og skabe et kreativt og aktivt kunsthåndværkermiljø, hvor traditionelle teknikker udvikles og nye metoder inkluderes, til inspiration for både danske og internationale kunsthåndværkere og kunsthåndværkinteresserede. Kunstneriske ideer skaber nye æstetiske muligheder med materialerne, og bliver ophav til et væld af spændende produkter, langt fra de kendte, traditionelle produktioner af f.eks. kopper og glas. På Grønbechs Gård findes kunsthåndværk i alle tænkelige materialer og former repræsenteret med 10-15 skiftende udstillinger i løbet af en sæson.


Andre læser også

Bornholms Kunstmuseum

Det Brune Værksted

Broe & Co

Guldsmed Knapstad

Hammershus

Rikke Wulff Keramik