• da
  • en
  • de

GULDSMED KNAPSTAD


I det gamle fiskerleje, Gudhjem, ved foden af de klipper, der træder ufortrødent frem mange ste-der i byen, ligger en ganske særlig guldsmedefor-retning: Guldsmed Knapstad. Når man træder ind ad døren, fornemmer man med det samme en særlig, nordisk æstetik. Forretningen er enkel, men tydeligvis eksklusiv. Her møder man guldsmed og smykkedesigner, Frøydis Adele Knapstad, som selv designer og fremstiller sine ædle smykker i hånden. Smyk-ker, som er betagende, allerede inden de tages på. Det er dét, som er så særligt ved Frøydis’ smykker: De er små, dragende kunstværker i sig selv. Flere af smykkerne er designet med inspiration fra naturen, f.eks. ringene Kaprifol og Waterlily, og Frøydis’ seneste kollektion, Spirals, er anspo-ret af bevægelserne i elementerne vand, ild og luft og symboliserer naturens dynamiske kræfter. Alle smykker fremstilles af ædle materialer, som 18 karat guld, eksklusive perler, diamanter og andre smukke ædelstene. Forelsker man sig i et smykke i forretningen, kan det tilpasses så det passer den enkelte kunde. Efter et besøg hos Guldsmed Knapstad står man ofte tilbage med en simrende længsel efter mere.

GULDSMEDERI I GENERATIONER


Frøydis Adele Knapstad blev født i Norge 1971. Begge hendes forældre er også guldsmede, så Frøydis har fra en tidlig alder været tæt på processer omkring formgivning og design, og har gennem årene udviklet en skarp sans for æstetik. Hun har studeret “jewelry design” på The School of Art, Architecture and Design i London, og hendes arbejde har været udstillet på gallerier og hos udvalgte guldsmede i hele Europa. I mange år havde Frøydis sit virke som guldsmed i København, men efter 17 år i hovedstaden, flyttede hun i 2013 forretningen til Gudhjem. Og netop i Gudhjem, midt mellem himlen og havet, smelter Frøydis’ forkærlighed for kreativ og æstetisk formgivning sammen med hendes kærlighed til naturen, og skaber de idéelle betingelser for udfoldelsen af den skabertrang, der blev næret i hendes norske barndomshjem.

INSPIRERET AF NATUREN


Lige oppe over Gudhjem, finder man i skovsøen, Gråmyr, som er kendt for sine fine nøkkeroser, der vokser i flere farver. Det er netop disse nøkkeroser, som har inspireret Frøydis’ smykkeserie, Waterlily, hvor de små skåle omslutter enten en perle eller en diamant. Serien består af både ringe, armringe, øreringe og halskæder. Og ligesom Frøydis’ seneste kollektion, Spirals, er inspireret af elementernes bevægelser, så er smykkeserien, Kaprifol, inspireret af den smukke slyngplante, som ofte ses voksende op ad en pergola, et stakit, eller en bornholmsk husmur. Det er fascinerede at se, hvordan Frøydis har gengivet kaprifoliens snørklede stængler og fine blomster med ædelmetaller, der snor sig ind og ud mellem hinanden, kun afbrudt af diamanter og ædelstene. Kaprifol-serien består af øresmykker, armringe, halssmykker og fingerringe.


Andre læser også

Nord – Snaps

Rasborg Paulsen

Malene Sommer

Østerlars rundkirke

Bornholms Kunstmuseum

Norresan gudhjem