• da
  • en
  • de

Guldsmed Knapstad


På vej ned mod havnen af Gudhjems stejle gader, støder man på Frøydis Knapstads fine guldsmedeforretning. Når man træder ind ad døren, bliver man mødt af en særlig rolig stemning og nordisk æstetik. Lokalet afspejler nemlig både Frøydis og hendes smukke  håndlavede  smykker.

Flere af smykkerne er tydeligt inspirerede af naturens planter, heriblandt ringene Kaprifol og Waterlily. Materialerne er 18 karat guld, sølv, eksklusive perler, diamanter og andre smukke ædelstene.

Alle smykkerne i butikken er designet og håndlavet af Frøydis selv. Smykkerne kan tilpasses den enkelte kunde.

Æstetik og kaprifolie


Frøydis Adele Knapstad blev født i Norge 1971. Begge hendes forældre er også guldsmede, så man kan sige, at det med formgivning, design og øje for æstetikken har ligget i generne. Hun har studeret “jewelry design” på Sir John Cass Faculty of Arts and Design i London, og hendes arbejde har været udstillet på gallerier og hos udvalgte guldsmede i hele Europa. Når man kigger på hendes arbejde, er det ingen sag at forstå, hvorfor der er så mange, der er vilde med hendes håndværk.

Det er fascinerede at se, hvordan Frøydis har formået at fange udseendet af kaprifoliens snørklede stængler og fine blomster, og brugt dem som inspiration til smykkeserien af samme navn. Ædelmetaller, der snor sig ind og ud mellem hinanden, afbrudt af diamanter og smukke ædelstene. Serien består af øresmykker, armringe, halssmykker og fingerringe – nogle er enkle og nogle er mere komplekse i deres udtryk.

Gråmyr og åkanderne


Når man alligevel er i Gudhjem, så skal man unde sig selv at gå en tur i Gråmyr – lige oppe over byen. Det er en lille skov med en meget smuk dam. Her kan man finde lidt mere ro end der hersker nede i byen, og samtidig kan man nyde åkanderne, som Frøydis har ladet sig inspirere af, da hun lavede en af sine andre serier: Waterlily. Her er det en lille skål, hvori der er monteret enten perler eller en ædelsten i. Også her, er det ringe, øreringe og halskæder der er i sortimentet.

Det er ikke kun den natur, der lige omgiver Frøydis på Bornholm, der inspirerer hende. Også naturmaterialer fra fjernere egne giver Frøydis inspiration. I serien Silk spiller de smukkeste farver sammen, da perler og ædelstene i ulige størrelser og facon kommer på farvede silikonesnore. Om de feminine, bløde halskæder, siger designeren: “De er luftige og lette, som den skandinaviske sommer.”


Andre læser også

Bornholms Kunstmuseum

Rasborg Paulsen

Nord – Snaps

Malene Sommer

Norresan gudhjem

Østerlars rundkirke