• da
  • en
  • de

Bornholms Kunstmuseum


Tæt på kystvejen, lige ved Døndalen, ligger Bornholms Kunstmuseum smukt mellem Helligdomsklipperne og de bakkede marker, hvor der ofte går skotsk højlandskvæg og græsser.

Når man ankommer til Bornholms Kunstmuseum, mødes man af forskellige skulpturer, der er placeret rundt omkring bygningen. Mest iøjnefaldende er nok Jørgen Haugen Sørensens skulptur af et menneske med grisehoved.

Den hvide museumsbygning er opført i 1993 og regnes for et mesterværk indenfor dansk arkitektur. Inde i bygningen får man straks øje på kilden, der løber hele vejen igennem museet. Det er den hellige kilde, der gav Helligdomsklipperne deres navn.

Den permanente udstilling på Bornholms Kunstmuseum består af kunst og kunsthåndværk, der alt sammen har en tilknytning til Bornholm. Man vil naturligvis kunne opleve malerier af bornholmerne Oluf Høst, Kristian Zahrtmann og Michael Ancher, men der er også en hel del nutidige kunstnere på museets vægge og podier.

Museet er et must, hvis man har den mindste interesse for kunst eller arkitektur. Et besøg på museet kan sagtens kombineres med en dejlig gåtur i Døndalen eller Helligdomsklipperne, og skulle sulten melde sig, kan museumscaféen bestemt også anbefales.

Emil Westman Hertz & Martin Bigum


Ud over den permanente udstilling, er der næsten altid en særudstilling på Bornholms Kunstmuseum. Tidligere har det eksempelvis været en udstilling af Emil Westman Hertz, der med sine malerier og skulpturer fik stor succes umiddelbart før sin tidlige død. I en helt anden boldgade, var der i 2015 en udstilling af multikunstneren Martin Bigum, der er meget inspireret af tegneserier.

Sommerens store særudstilling er LEGACY med keramiker Maria Rubinke, der arbejder i både ler og bronze. Udstillingen varer fra den 9. juni til den 15. september og inviterer publikum med på en tur i Maria Rubinkes fantastiske univers. Derudover byder sommeren og sensommeren på endnu to udstillinger, nemlig afgangsudstillingen fra glas- og keramiklinjen på Det Kongelige Danske Kunstakademi Bornholm og en udstilling med den bornholmske guldsmed Per Suntum.

Også børnenes museum


Børn er meget velkomne på Bornholms Kunstmuseum. Her er der altid mulighed for at børnene kan skabe deres egne kunstværker, når de er blevet trætte af at se de bornholmske kunstværker. De kan også tage på en anderledes dyrejagt, hvor der skal findes dyr i kunstværkerne.

Museumsbutikken byder på noget til alle aldre. Her kan man kigge på spændende og klogt legetøj, der tager udgangspunkt i kunsten.

Indimellem er der deciderede workshops for børn. Den 29. juni er der eksempelvis: Kunst For Børn -“Jørgen Haugen Sørensen”, hvor en børneguide, sammen med børnene, udforsker Jørgen Haugen Sørensens anderledes skulpturer.

Rejser, koncerter og film


Det kan i det hele taget godt betale sig at holde øje med Bornholms Kunstmuseums kalender, sågar blive medlem af museumsforeningen. Der sker hele tiden nye ting i, og også udenfor, de smukke hvide bygninger på den bornholmske nordkyst. Her er koncerter, events og film, og der bliver sågar arrangeret rejser og ture for museumsforeningens medlemmer.


andre læser også

Hammershus

Guldsmed Knapstad

helligdomsklipperne

Inge Lise Westman

NaturBornholm

Østerlars rundkirke