• da
  • en
  • de

KLODEKÆR


På den hyggelige brostensbelagte Lille Madsegade i Rønne ligger butikken Klodekær, der handler med keramik fra mange forskellige dygtige keramikere her på øen. Butikken ligger kun få gader fra Rønnes fine, pulserende torve, men alligevel mærker man en ro og stille puls i gaden, som rummer flere gamle frikirker, det gamle kloster og købmandsgården. Det er et sted, som indbyder til at man sætter sig og nyder solen på en af de flotte rustikke træbænke, som møder én foran butikken. Værdigrundlaget for butikken er båret af et ønske om at skabe fokus på lokalt producerede varer og være med til at understøtte et bæredygtigt lokalsamfund. Samtidig ønsker ejeren af Klodekær, Ditte Marie, med sin butik at give mennesker mulighed for, på en uforpligtende og afslappet måde, at møde et bredt udvalg af de mange fantastisk dygtige keramikere, som lever og bor på øen. Her er både helt nye upcomers og veletablerede keramikere med serier af skønne kopper og tallerkner og meget på hjertet, og keramikere, som har undersøgt og arbejdet med leret i et langt menneskeliv. Essensen i formidlingen af keramikken er baseret på sanseoplevelsen. Ditte Marie ønsker via det fysiske møde med naturmaterialerne i leret og træet og skindene, som er repræsenteret i butikken, at vække en følelsesmæssig forbindelse mellem mennesker og naturen, og dermed understøtte vores omsorg og kærlighed til kloden.

Stemninger og sanselighed


Når man træder ind i den gamle, nænsomt ombyggede garage, mødes man af et fantastisk hvidt og roligt lys, som lægger sig over de kalkede vægge i Klodekær. De mange nuancer, i former og farver fra keramikken på hylder af rå planker fra Bornholms største skov, Almindingen, vækker sanselighed, nærvær og en umiddelbar følelse af kontakt til naturmaterialer. I Klodekær er den sanselige oplevelse et væsentligt element i formidlingen af keramikernes forskellige og mangeartede udtryk.

Ditte Marie, som ejer Klodekær, lægger nemlig vægt på, at vi skal aktivere vores oplevelse af nærvær og vores hukommelse gennem sanseindtryk. Når vi holder en kop i hånden, som er skabt af ler, der er gravet op af den bornholmske grund, og nænsomt drejet af keramikeren, så vækkes vores sanser via hændernes møde med materialet. Det sætter tanker i gang, og gør stemninger levende i kroppen. Det kan være at overgangen mellem den mintgrønne lasur og det rå ler vækker minder fra en solrig dag ved havet eller bringer tankerne hen på en stille morgenstund med kaffe. Det er denne form for minder og stemninger vi kan skabe rum for, ved hjælp af en opmærksomhed på vores fysiske omgivelser, og de ting, vi omgiver os med, mener Ditte Marie.

KÆRLIGHED TIL MILJØET


Et andet element, som Ditte Marie søger at fremme i Klodekær, er, vores omsorg og kærlighed til omgivelserne omkring os. Det gælder både de fysiske omgivelser og mennesker. Hun tror på, at vi kan forandre verden ved at drage omsorg for vores nærmiljø i alle dets former. Det handler om at skabe rum for at mennesker kan mødes til uforpligtende samtale og samvær, og det handler om at samle skrald op fra vejen, når vi går forbi. Det er omsorg for vejen og for mennesker, og dermed for vores nærmiljø og i bredeste perspektiv vores alle sammen skønne klode, som Ditte Marie udtrykker det. Derfor arrangerer Klodekær også månedlige skraldindsamlinger i nærmiljøet for alle som har lyst til at være med, og en ugentlig eftermiddag med kaffe, hvor man kan tage sin nabo eller sin ven eller sit strikketøj med til en kop kaffe i eftermiddagsolen på bænkene foran butikken.

Mødet med Klodekær er en sammensmeltning af passion for naturmaterialer, nærvær, håndværk og skønhed. Det er de forskellige keramikeres udtryk, som får nye perspektiver i mødet med andre, og det er lokale trævarer og skind fra fårene, som græsser på Bornholm, og mødet med det lokale nærmiljø, som tilsammen skaber Klodekær.


Andre læser også

Guldsmed Knapstad

Inge Lise Westman

Madam Stoltz

Malene Sommer

Mollys

Rasborg Paulsen