Som det første sted i Europa, og som den første ø i verden, blev Bornholm udnævnt som World Craft Region i 2017. Udnævnelsen er en international anerkendelse af Bornholms unikke kunsthåndværkermiljø, og gives af World Craft Council (WCC), som er den største internationale organisation for kunsthåndværk i verden. Den internationale hæder positionerer Bornholm som kunsthåndværkercentrum i Europa, og anerkender de bornholmske traditioner for kunsthåndværk og de mange kreative, nyskabende og markante profiler, som findes på øen. I juryens begrundelse for udnævnelsen af Bornholm fremgår det, at titlen gives på baggrund af den mangfoldige tradition, der oprindeligt var baseret på keramik- og glasproduktion, som har ført til udviklingen af et bredt, stærkt og indlejret økosystem af kunsthåndværkere, værksteder, museer, biennaler og uddannelsesfaciliteter på øen. Og at standarden for ekspertise inden for kunsthåndværk på tværs af discipliner, som juryen erfarede, er på niveau med det bedste internationale kunsthåndværk.
Den historiske tradition for keramik og glaskunst på Bornholm rækker mange hundrede år tilbage, og i dag produceres der f.eks stadig stentøj efter oprindelige principper på Hjorths Fabrik – en keramikfabrik, som blev grundlagt for 150 år siden. I begyndelsen af 1800-tallet markerede øen sig med de første internationale kunsthåndværkere, som især interesserede sig for materialernes kvalitet, produkternes æstetik og relationen til naturen i materialer og formgivning. De store lergrave udenfor bygrænserne, som fx Pyritsøen og Safirsøen ved Sorthat/Muleby, Rubinsøen ved Hasle og Lergravsvejen i Rønne Syd, har igennem århundreder leveret råmaterialer af sublim kvalitet til de mange fajance- og terracottafabrikker, pottemagere og keramikere. Sammen med 1800-tallets fagkyndige glaspustere har de bidraget til at markere Bornholm på det internationale landkort.
Gennem tiden har den bornholmske kultur og tradition for at udvikle kunsthåndværk skabt en enorm kreativ kraft, knopskydning af talenter og anvendelse af utraditionelle metoder. Naturen, råmaterialerne og det klassiske håndværk har tiltrukket dygtige internationale kunsthåndværkere og talenter i verdensklasse. Foruden Det kongelige Danske Kunstakademis Designskole for Kunsthåndværk, glas og keramik, (KADK), som ligger i Nexø på Bornholm, findes et utal af kreative værksteder, hvor kunsthåndværkere udforsker materialernes muligheder. På Bornholm findes kunsthåndværk i alle materialer og forskelligartede håndværkstraditioner. Selvom glasset og keramikken er den mest udbredte tradition, findes der også udøvende kunsthåndværkere indenfor tekstil, træ og smykker, samt læder og andre naturmaterialer. Det er især den yngre generation af bornholmske kunsthåndværkere, som eksperimenterer med metoder og teknikker i grænselandet mellem kunst og kunsthåndværk. Det har vist sig at kunne noget helt særligt.
Maker’s Island Bornholm repræsenterer både kunsthåndværkerne, museer og biennaler, historie og nutid, turisme, erhverv, beskæftigelse og uddannelse. Tilsammen et solidt fundament for udviklingen af øens små og store kunsthåndværkere, attraktioner og institutioner. Bag Maker’s Island Bornholm står Arts & Crafts Association Bornholm (ACAB), Bornholms Kunstmuseum, Grønbechs Gård, Hjorths Fabrik, Kunstakademiets Designskole i Nexø, Destination Bornholm, og Business Center Bornholm med Bornholms Regionskommune i spidsen. Netop de mange forskelligartede kunsthåndværkertraditioner på Bornholm er udtryk for en mangfoldighed af skabende kræfter, som forgrener sig vidt. Mange er organiserede i den bornholmske kunsthåndværkersammenslutning ACAB, men det er ikke alle. ACAB er en kunsthåndværkerforening, hvor hver enkelt kunsthåndværker skal godkendes af et eksternt bedømmelsesudvalg inden optagelse. ACAB har eksisteret siden 2002 og har i dag 70 medlemmer.
Bornholm er altså den første ø i verden, som har fået tildelt titlen, World Craft Region. Med en sådan anerkendelse er det naturligt at føle en forpligtelse til også fremover at opretholde det høje faglige og kunstneriske niveau. Men det kræver, at også de små og måske ukendte kunsthåndværkere anerkendes for deres virke, og at der skabes muligheder for fortsat udvikling af fagene. Det bornholmske kunsthåndværks tradition for udvikling og samarbejde afspejles i øens økosystem af institutioner, museer og åbne værksteder, som inviterer til oplevelser og inspiration hele året.