• da
  • en
  • de

Bornholms Mosteri


De fleste er stødt på den pink rabarbermost fra Bornholms Mosteri, der med sin flotte farve, sødme og skarpheden fra rabarberen, er storfavorit både hos børn og på gourmetrestauranterne, der ofte bruger den i deres alternativ til vinmenuen.

Hvad de færreste ved er, at Bornholms Mosteri startede som et kommunalt beskæftigelsesprojekt for socialt udsatte mennesker, der, af den ene eller anden grund, ikke kan varetage et ordinært arbejde.

Gennem årene har mosteriet vokset sig for stort til at kunne være et kommunalt projekt og er nu overtaget af forskellige ejere – heriblandt Michelinrestauranten Kadeau, to lokale fiskevirksomheder samt Den Sociale Kapitalfond. Heldigvis er det stadig de samme værdier, der driver firmaet: Omsorgen for de socialt udsatte og målet om at lave de bedste produkter.

Udover rabarbermosten rummer produktporteføljen også forskellige æblemoster, hindbærmost, solbærmost og alle mulige andre spændende produkter.

Pink most


Bornholms Mosteri blev for alvor kendt, da de, som de første i landet, lavede most af vinrabarberen. Siden er idéen blevet taget op af adskillige andre mostproducenter. Hvis man spørger direktør Morten Kolind, om han er træt af, at der er så mange, der efterhånden laver rabarbermost, siger han: Det handler om håndværk. Opskriften har vi jo printet på flasken, men der er ikke andre, der kan få den samme flotte pink farve frem. Hele idéen med den sociale del af projektet er, at der skal være så meget manuelt arbejde til de personer, der af en eller anden grund, ikke kan varetage et almindeligt arbejde. Det er også derfor, man kan holde så meget øje med produktet gennem hele tilblivelsesprocessen.

Rabarber slush-ice


Alle de forskellige slags most kan købes i dagligvareforretningerne rundt omkring på Bornholm. De kan også nydes på de fleste restauranter. Faktisk er produkterne fra Bornholms Mosteri slet ikke til at undgå, når man ferierer på Bornholm – og heldigvis for det. Det er også værd at holde øje med, hvad der sker, for Bornholms Mosteri udvikler hele tiden nye produkter. Sommetider kan man være heldig at støde på et arrangement, hvor mosteriet er til stede med deres mostbod, hvor man, udover at kunne nyde de almindelige moster, også kan smage en rabarber slush-ice.

 

Miljø, økologi og omsorg for medarbejderne


Man behøver næsten ikke at sige det – for det giver sig selv, når en virksomhed passer så meget på deres medarbejdere, som Bornholms Mosteri gør – men helt naturligt er miljøet også noget, der vejer tungt hos mosteriet. Økologi er selvsagt en nødvendighed. Ikke bare for miljøet skyld, men også for den gode samvittighed hos forbrugeren og de medarbejdere, der arbejder på Bornholms Mosteri.

Alle most fås på glasflasker, og i stedet for plastløsningen, når det gælder engangsemballage, har Bornholms Mosteri fået fremstillet lækker nedbrydelig papemballage til deres most.


andre læser også

Wild Distillery

Vinbarer på Bornholm

Svend holst-pedersen

Østerlars rundkirke

Nordbornholms Røgeri

Is Kalas