• da
  • en
  • de

Vinbarer på Bornholm

TEKST: SARA B. GILDBERG FOTO: ANDERS BEIER

I det bornholmske gourmetlandskab ligger en klippefast kærlighed til vin. Og de bornholmske vinbarer repræsenterer hver især en seriøs ekspertise, et kreativt overskud og en passioneret pallette af udvalgte vine, som fører gæster og vinelskere gennem sanselige og mindeværdige smagsoplevelser. Tag med på en tur til fire bornholmske vinbarer.

 

 

Eksklusiv afslapning med udsigt hos Vinbaren Ved Vandet

Vinbaren Ved Vandet ligger på Strandstien i Listed ved Svaneke, i det gamle røgeri med udsigt over den karakteristiske kystlinje. Vinbaren er et familieforetagende, og man får en særlig følelse af at være inviteret ind til en privat havefest med plads til børn, kridt-tegning og ægte ferienydelse, endda med servering på græsset. Vinkortet byder på hele 40 forskellige prisfornuftige vine på glas. Det er vinbarens egen import, og som gæst kan man smage på vinen, inden man beslutter sig. Selvom der er vin fra gængse vinlande som f.eks. Frankrig, Italien og Spanien, er fokus især rettet mod koldklima-vine fra Canada, Tyskland, England og Danmark. En særlig lidenskab for vin fik i 2015 ejer Jimmi Korsholm til at skifte spor fra gymnasielærer til vinimportør. Korsholm VIN startede import af vin i juni 2015, og efterfølgende åbnede han Vinbaren Ved Vandet. Ud over lækre hjemmelavede tapas, som kan gøre det ud for et helt måltid, kan man smage sig igennem atypiske vine fra det omfangsrige vinkort. Særligt populær blandt de røde er hybriddruen Baco Noir fra Niagara. Den giver en lækker saftig, frisk vin med masser af farve, men uden skyggen af tannin. Det er en rigtig tørstslukker i sommervarmen, som fås med udsigt over himmel og hav.

Økologisk vin til folket hos Vinøst på Svaneke Torv

Vinøst ligger på Svaneke Torv, midt i den livlige, gamle købstad med udsigt til de smukke bindingsværkshuse og det stemningsfulde byliv. Som ordspillet i titlen på vinbaren mod øst, leger Vinøst med vinen og vores vaner. Her sælges udelukkende økologiske/biodynamiske vine fra små innovative vinbønder. Ejer og sommelier, Martin Barslund, elsker at lade sine gæster smage vin fra druer, de ikke kender, og fra områder, de aldrig har hørt om. Vinøst rykker os ud af vores vinøse ‘comfort zone’ med en kærlig anarkisme, som løfter vinoplevelsen og humøret. Indretningen på Vinøst er minimalistisk, som en vin-kantine med velkendte retro-designs og højt til loftet. Det folkelige islæt er umiskendeligt, og Vinøst inviterer til oplevelser med både folkekøkken og vin til folket. Køkkenet er 100% økologisk og baseret på årstidens råvarer, fra små lækre snacks til en fem-retters menu, som holder den gastronomiske kurs af særdeles høj kvalitet. Vinbaren fungerer som udstillingsvindue og lager, hvor vinen plukkes ned fra hylden. Uanset om du vil have et glas eller en flaske. Bag den demokratiske vin-tanke ligger mange års vin-nørderi og ekspertise. Martin Barslund har i maj 2018 plantet 6400 vinplanter på Bornholm. Ambitionen er, at kunne servere den lokale økologiske vin i vinbaren om 2-3 år, så sæt kryds i kalenderen!

Vin med attitude og stil, Râzapâz i Rønnes midtpunkt

Râzapâz – Vinbar, café og spisested er den nyeste vinbar i det bornholmske nydelseslandskab. Centralt placeret på det livlige Laksetorv i Rønne, byder den 30-årige hjemvendte bornholmer, Patrick Hult, velkommen til ”hang out” lounge-stemning og ild i pejsen. Her er stilen både smagfuld vintage og lidt “Villa Villekulla” med flasker arrangeret på væggen fra gulv til loft. Det er herfra man kan vælge sin vin, som serveres både ude og inde. Her er både klassiske, “value-for-money” vine af den lette slags, naturlige vine og Bourgogne og Rosé til de lyse nætter. Vinene har Patrick udvalgt på baggrund af sine erfaringer som restaurationschef og partner i restaurant ”Kaptajn” ved Sortedams Dosseringen i København. Som det bornholmske navn Râzapâz (”Vildbasse”) antyder, fornemmer man lidt attitude. På Râzapâz er der et uhøjtideligt lebensraum, og en sandwich-bar med elegante anretninger som ”Croque Monsieur & lidt sur salat”, særligt udvalgte vine og filterkaffe. Man får lidt fornemmelsen af, at den afslappede Râzapâz vel sagtens byder på en halv-gammel Leroy Bourgogne flankeret af en god makrelmad i nærmeste fremtid. Râzapâz er en lille, afslappende oase midt i Rønnes midtpunkt.

Franske fristelser og stemning på havnen hos Provianten i Gudhjem

Provianten er stedet for røverhistorier, bolværksmatroser og “havnefruer”. På havnen i Gudhjem, få meter fra de vuggende kuttere på vandet, ligger havne- og vinbaren med havblå udsigt til byens maleriske havnefront. Den hyggelige proviantkælder med udendørsservering på kajen blev overtaget af Maria Gill og Thomas Larsson i 2015. De har taget det bedste med fra deres vinbar, “Sabotøren”, på Nørrebro, og “Le Pinard” i Torvehallerne i København. Vinen er især fra områder i Sydfrankrig, og importeres personligt fra blandt andet Roussillon, Languedoc, Rhône, Provence og Buzet. Alle vine er økologiske eller biodynamiske. Man er ikke i tvivl om, at der er både passion og engagement i vinene. Her serveres nænsomt plejet vin, i omgivelser præget af eksklusiv hygge og enorm ekspertise, og Provianten byder også på økologiske, sydfranske fristelser, simreretter og hjemmelavede snacks. Et folkloristisk levested med ypperlige øko-vine, værtshus og visesang. Her er romantik og rabalder – med fællesspisning hver torsdag og jazzklub om søndagen, hele året.


Andre læser også

Bornholms gastronomi

Hasle Røgeri

Stammershalle

Melsted Badehotel

Svaneke Bryghus Restaurant

Wild Distillery