• da
  • en
  • de

Hasle Røgeri


I Hasle, for enden af havnen, helt ude ved vandet, ligger Hasle Røgeri. Det er slet ikke til at tage fejl af, for der er ret mange af de karakteristiske røgeriskorstene. Det skyldes, at Hasle Røgeri ligger lige ved siden af Hasle Museumsrøgeri.

Den måde Hasle Røgeri adskiller sig fra øens øvrige røgerier på er, at her bruger man den gamle metode til at røge fiskene. Nemlig åbne ovne, hvor røgmesteren sidder og slukker ilden i elletræet med en våd klud, der er monteret på en stage.

Hvis man har lyst til at vide mere om, hvordan fiskeriet og røgningen foregik i gamle dage, så kan man – kvit og frit – bevæge sig ind i den gamle røde bygning, hvor museumsrøgeriet har til huse. Her er en fin udstilling, som giver appetit på den røgede sild, der skal nydes til frokost. Fisken kan nydes i røgeriets restaurant eller tages med.

Rundtur med sild og kold øl


Omkring kl 10.30 er de røgede sild færdige. Røgmesteren pakker sammen, og tilskuerne kan glæde sig til at sætte tænderne i de nyrøgede “bornholmere”, hvad enten det skal ske på røgeriet i selskab med en kølig lokal øl, mens børnene leger på plænen, eller hjemme på frokostbordet.

Alle røgvarerne er røget over elletræ, præcis som de bør være på Bornholm. Sådan har det altid været, for det giver den bedste smag. Hasle røgeri har andet end sild. Menuen byder også på røget makrel, laks, rejer og fiskefrikadeller.

Hvis man kan samle flere end seks personer og kontakter Hasle Røgeri i forvejen, kan der arrangeres en spændende rundvisning, der strækker sig ind i bunden af de gamle bygninger, rundt om de nye, og giver et helt unikt billede af, hvordan det var at være fisker i Hasle for 100 år siden. Her er historier om sildeeventyret, hvor man praktisk talt kunne skovle sild direkte op fra molen i Hasle, til den store fiskerikrise i 80’erne, hvor mange fiskere måtte gå fra hus og hjem. Rundturen sluttes selvfølgelig af på behørig vis: med sild, koldt øl og måske en lille én.

Røgning på gammeldags vis


Det er en lidt langsommelig proces at røge sild. Først skal de ligge i en saltlage i et kvarters tid, så skal de gælles, som det hedder, når man tager gællerne ud og stikker hovedet af den ene sild ind i hovedet på den næste, så de kan hænges over en røgepind. Nogen steder snyder man og stikker røgpinden igennem øjnene. Så skal sildene tørres lidt i ovnen. Det er noget nyt man er begyndt på, da fødevarekontrollen ikke vil have, at man tørrer dem i solen, sådan som kutymen var før i tiden. Nu er tiden kommet til den vigtigste del, nemlig røgningen. Sildene skal røges over elletræet i fire en halv time. Det kræver koncentration at styre det. Hvis de får for meget varme, knækker de af ved hovedet og falder ned i ilden. Hvis de får for lidt varme, bliver frokosten udsat – og det er vel næsten det værste, der kan ske? Heldigvis ved de, hvad de laver, på Hasle Røgeri.


Andre læser også

Bornholms gastronomi

Hammershus

helligdomsklipperne

HØSTET

Hotel Friheden

Nord – Snaps