• da
  • en
  • de

Glamping

Tekst: Dorthe Lind Thornton / Pernille Koch Laursen
Foto: anders beier

Solen stod højt på himlen, da den tidligere amerikanske præsident, Theodore Roosevelt, og hans søn ankom til den kenyanske kystby, Mombasa, i 1909. Med sig havde de 250 afrikanske bærere, guider, britiske storvildtsjægere og videnskabsfolk. De skulle på et års rejse ind i den afrikanske ‘bush’, til hjertet af det bengalske Congo, for at nedlægge så meget storvildt som muligt i videnskabens navn. De rejste med tog over land, med dampskib langs Nilen og med hest og kamel over savannen. De lokale bærere bar tonsvis af udstyr, som skulle gøre de prominente rejsendes ophold så komfortabelt som muligt. Om aftenen rejste bærerne imponerende teltbyer, og en del telte var ekviperet med mange af den vestlige verdens hjemlige bekvemmeligheder, inklusiv elegante latriner. Roosevelts telt skulle endda have haft en ‘hot tub’ og et privat bibliotek med over 60 bøger. Man kan nemt forestille sig ham sidde og læse i aftensolen foran teltet, iført ‘sygekassebriller’ og tropehat, og selvfølgelig med sin riffel inden for rækkevidde.

I kølvandet på Roosevelts afrikanske eventyr, blev det populært blandt velhavende amerikanske og europæi­ske rejsende at tage på safari i Afrika. Men trods deres længsel efter at komme på jagt, var de ikke meget for at give afkald på den hjemlige komfort. Derfor boede de typisk i safaritelte, udstyret med den luksus, de var vant til hjemmefra: alt fra rigtige senge, elektriske generatorer, fold-sammen-badekar og kasser med champagne. Overnatningsformen havde selvfølgelig også den ekstra fordel, at man som regel undgik løver på natterov, malaribærende myg eller grønne mambaer på søgen efter skygge. Glamping-konceptet, som vi kender det i dag, var født: den søde forening af hjemlig komfort og fri natur. 

I store dele af Verden har nomadiske folk boet i telt i årtusinder. F.eks. boede ’det oprindelige folk’ i Nordamerika engang i tipier, og i dag bor en stor del af befolkningen i Tibet og Mongoliet i yurts, ligesom beduinerne i de arabiske og syriske ørkener også stadig bor i telte. For dem er det en del af deres folks kultur, men i den vestlige Verden giver konceptet ‘overnatning i telt’ nok stadig mest associationer til 80’ernes ‘low budget’ familieferier. Vi taler kilometervis af analog kedsomhed i en røgfyldt Volvo Stationcar med kassettebåndafspiller. Klapstole, hotdogs og Jolly-cola i glasflasker. Tandbørstning i krat og koldklamme nylonsoveposer. Men overnatningskonceptet har taget kvantespring siden dengang, og i dag er dét at overnatte i telt ikke længere bare et billigt alternativ til et pebret hotelværelse. Det er ofte et bevidst, personligt valg, som ikke nødvendigvis skyldes et udsultet feriebudget. I kølvandet på finanskrisen i 2009 opstod en ny form for luksus. Store dele af den vestlige verden blev mere eller mindre tvunget til at gøre op med forbrugerisme som ‘religion’, og den samtidige belåning af boligen til op over skorstenen. Vi har nu lært, at man godt kan leve uden en PH-lampe. Man gør endda Jorden og sig selv en tjeneste ved at nedsætte sit forbrug. Den nye luksus handler mere om, at vi efterstræber det, vi opfatter som mangelvarer: tid, opmærksomhed, nærhed, frihed, balance, stilhed. Der findes adskillige undersøgelser af hvorfor folk vælger glamping, og det er tydeligt, at glampister generelt vægter mange af de samme ting højt: ‘essentiel’ luksus, aktiviteter i naturen, god service, miljøvenlige forhold og følelsen af eventyr og eskapisme. Mange søger helt ‘back to basics’, og for dem er glamping en mulighed for at slukke deres smartphone, tage en pause fra at dokumentere livet på de sociale medier 24/7 og vælge kun at være til rådighed for øjeblikkets medmennesker.

Vil man overnatte i naturen, men helst ikke i sovepose på liggeunderlag, er der mange muligheder på Bornholm. I udkanten af Rønne, i retning mod Allinge, ligger f.eks. en af favoritterne, Nordskoven Strand Camping, i et stort og smukt område med gamle træer, som grænser direkte op til skov, strand og hav. Her er fire forskellige glampingområder, alle indbydende og stemningsfulde. Der er det marokkanske område for romantiske og eventyrlystne sjæle, der ønsker at trække sig tilbage i luksuriøse omgivelser lidt væk fra alle andre. Der er tipiområdet for de frie og mere primitivt orienterede campister. Og så er der den nordiske afdeling med lyse storfamilietelte, og endelig den store kuppelteltlejr med i alt 15 kuppeltelte, der kan indrettes som separate lejre for familier og venner, der rejser sammen. Man kan selvfølgelig stadig mødes med de øvrige gæster, f.eks. ved pladsens hyggelige bålsteder, og der er mulighed for at være med til masser af fællesaktiviteter: alt fra træklatring og koncerter til yoga og saunagus. Nordskoven Strand Camping er velegnet til både par og familier med børn, og her går glampingsæsonen fra midt juni til ultimo september.

I Rønne ligger også Rønne Vandrehjem, omkranset af skoven omkring Kastellet og Galløkken. På pladsen omkring det rødmalede Rønne Vandrehjem kan man bo enten i en tipi eller i en dome – og der er ikke mere end 200 meter ned til Rønnes nye kæmpestrand, hvor man kan få sig en morgendukkert.

Længere nordpå, i Hasle, ligger Nordliv – et stenkast fra Hasle Røgeri og Hasle Fælled. Her er fem, hvide stortelte i safaristil placeret på et stort areal tæt på Hasle Lystskov og kystområdet syd for byen. Her får man både by, strand og skov på én gang. Hos Nordliv er der et rustikt udekøkken, hvor man kan lave mad sammen, og man kan også købe morgenmad i caféen. Nordliv er et levende sted, også meget velegnet til ferie for store familier, og der er åbent for glamping fra midt juni til midt august.

På sydlandet ligger Eco Beach Camp, som den eneste glampingplads direkte på stranden. Her er udelukkende glamping, og både morgenkaffe og solopgang kan nydes med fødderne direkte i sandet. De tolv lyse telte ligger med i god afstand til hinanden, og her kan man bo, hvis man virkelig vil ned i gear og koble af fra hverdagen. Der er mulighed for at deltage i f.eks. meditation, yoga, groove dans og paddleboarding. Der er en strandcafé, hvor man kan købe morgenmad og frokost, alt sammen økologisk, bæredygtigt og plastikfrit i samarbejde med organisationerne Bye Bye Plastic Bornholm og Wefood. På Eco Beach Camp er man helt tæt på naturen, og samtidig belastes den mindst muligt af ens ophold. Er man til ‘slow living’, luksus, og omsorg for egen krop og sjæl, kan Eco Beach Camp klart anbefales. Her kan man glampere fra midt juni til sidst i august.

Er man ikke så meget til sand mellem tæerne, men vægter ro og grønne omgivelser højere, kan man hos Rø Jordbrug finde netop sådan en oase. Der er kun to telte på grunden, Skovteltet og Engteltet, begge med hav­udsigt, eget udekøkken og udebad. Skovteltet ligger i sko­ven med dyre- og fuglelivet helt tæt på, og Engteltet ligger på et blødt engdrag med aftensol. Her kan man virkelig forsvinde ind i sin egen verden, og hver morgen leveres en lækker morgenmadskurv med produkter fra stedets egen produktion af æg og andre fødevarer di­skret ved teltene. Rø Jordbrug samarbejder med lokale producenter, og teltene er f.eks. udstyret med ulddyner fra Bornholmerdynen. Alle gæster er velkomne til at tage del i stedets bæredygtige landbrug med høns, får og køkkenhave, som man endda selv kan få lov at høste fra. Rø Jordbrug er åbent for glamping fra slutningen af juni til midten af august.

Ved Østerlars ligger Bornholms første og ældste glampingplads: Stavehøl Secret Camping and Guesthouse. Som navnet antyder ligger stedet næsten helt gemt væk fra omverdenen. Pladsen har tre telte, som alle ligger tæt på vild natur og skov langs Kobbeåen, som munder ud i det kendte Stavehøl vandfald. Her er et fredfyldt rum med plads til at mærke naturen og sig selv i den. Området er trygt og spændende at gå på opdagelse i, helt i glampingkonceptets oprindelige ånd. Teltene er af orientalsk oprindelse. Yurten og det såkaldte ‘Bell Tent’, klokketeltet, vækker en stemning af både eventyr og hjemlig hygge placeret midt i det bornholmske landskab. Der er også en bålplads og et fælleshus med loungeområde med bibliotek, wi-fi, køkken og bad. Her kan man glampere fra midten af juni til slutningen af august.

På Bornholm er der altså mange muligheder for at bo i andet end feriehuse, på hoteller og pensionater. Og uanset, hvordan vores hverdag ser ud, kan de fleste af os vel nikke genkendende til lysten til at bryde dagligdagens forudsigelighed og kaste os ud i eventyret, være aktive, autentiske og tæt på naturen. Bare vi kan trække os tilbage til en tør og varm luksushybel, når natten falder på. For når alt kommer til alt, er der vel lidt Roosevelt i os alle.


andre læser også

Christiansøfarten

Gourmetmad & gummistoevler

BORNPARK

Landroverkoersel

Hammershus

helligdomsklipperne