• da
  • en
  • de

It’s Five O’clock Somewhere

tekst: Dorthe Lind Thornton Foto: Anders beier

‘Er det for tidligt til en drink?’ Et par måneder efter den første Corona-nedlukning af samfundet begyndte det spørgsmål at dukke op på Twitter, i sms’er og i online-arbejdsgrupper. Under Corona-pandemien har cocktails og cocktail-kulturen fået et comeback og er igen langsomt blevet en del af hverdagslivet mange steder. Vi har haft brug for ritualer, vi har haft tiden, og efter lange dage med hjemmeskoling og Zoom-møder også behovet. Tidligere tiders ‘cocktail hour’ er tilbage – altid fra klokken fem til seks – og giver os et velfortjent pusterum, inden aftenen begynder. Og når nu sommerkjoler og sandaler er fundet frem fra skabet, grillmad, drinks og masser af festlige arrangementer venter forude, er tidspunktet idéelt til at sørge for at barskabet er velassorteret, og at man har både en shaker, en jigger og en strainer i køkkenskuffen. 

Selvom klassikere som ‘Old Fashioned’, ‘Daiquiri’, ‘Margarita’ og ‘Mint Julip’ aldrig går af mode, har vi i år været på udkig efter særligt bornholmske drinks, som matcher sommerens ‘vibe’ – uanset om man er til afslappede beach-parties, brunch på restaurant eller fester i egen have. Her er fire bud på lækre sommerdrinks med bornholmske aner. 

Lad os bare starte med et sikkert hit: den bornholmske ‘Mojito’. På Fløjlegård i Ibsker driver Camilla og Mads Meisner en af Danmarks første havtornplantager. Plantagen dyrkes økologisk og de høster selv deres havtorn. I dag kan man købe mere end 10 forskellige havtornprodukter på gården, men det bedste er, at man – på fredag eftermiddage efter Sct. Hans og frem til slut august – kan tage til ‘Drinks på landet’ og smage den bornholmske udgave af en ‘Mojito’. De kalder den en ‘Bohato’ og laver den med havtorn-slush ice og choko­lademynte – og det er en farverig og ganske smagfyldt start på weekenden. 

Medejer af Bornholm Spirits, Marshoud Dababneh, foreslår en ‘Stormy Bornholmer’, lavet med intet mindre end den gamle, bornholmske klassiker, Sevablødda. Sevablødda var i tidligere tider de hårdtarbejdende havnefolks hemmelige våben, for sådan en lille bornholmer-dram gav ekstra kræfter, når bådene skulle trækkes op på bedding. Sevablødda produceres stadig på original opskrift fra 1909, og Sevabløddans varme, krydrede duft af kanel, kirsebær og nellike kompletteres af dens smukke, gyldne farve. Den kraftfulde klassiker er en gammel kending på de fleste bornholmske barborde, og efter en ‘Stormy Bornholmer’ bliver selv bænkevarmerne sjældent siddende længe. 

I Dronningens Tværgade i København, driver bornholmske Katja og Mick Dahl cocktailbaren Dahl&Dahl. Tvillingeparret fra solskinsøen har på ingen måde glemt deres bornholm­ske bagland, og Katja anbefaler cocktailen ‘Bornholmsk Granit’. Den består blandt andet af HonningSyp og Rosemary Lime. HonningSyp er en traditionel bornholmsk snaps med honning og friske krydderurter. Med en ‘Bornholmsk Granit’ i hånden, gør det ikke så meget, at man i hovedstadens bymidte ikke samtidig kan stikke fødderne i sandet. 

Også Rie Uldahl, kok og indehaver af Nord Snaps, har givet sit bud på en stilsikker sommercocktail. Nord Snaps producerer fire naturtro snapse fra Bornholm, der er kombineret i enkle sammensætninger, så duft og smag træder tydeligt frem. Spørger man Rie, smager en cocktail bare lidt bedre med havudsigt. Hun anbefaler cocktailen, ‘Havskum’, som er en nyfortolkning af den gamle klassiker ‘Whisky Sour’. En frisk og lækker cocktail, man nemt kan blive forfalden til på lune sommerdage. Snapsen, der bruges til ‘Havskum’, er ‘Karamelliseret Æble & Egetræ Snaps’, som består udelukkende af bornholmske råvarer: æbler, honning og egetræ. Snapsen har en usædvanlig blid og elegant smag, som kan sidestilles med de allerbedst Calvados. Faktisk har den vundet Guld ved Danmarksmesterskabet i snaps, og der er ingen tvivl om, at man snyder sig selv, hvis man ikke kigger forbi Nord Snaps på Glastorvet i Svaneke. Der er ikke langt fra butikken og ned til klipperne, hvor ‘Havskum’ efter sigende smager bedst.

Med fire friske bud på sommerens cocktails med et ‘bornholmsk twist’ er der basis for at eksperimentere lidt med de bornholmske drikkevarer på de lune sommeraftener. Lav de bornholmske cocktails i sommerhuset, i haven, på stranden eller hjemme, når det er hverdag igen. ‘Cocktail hour’ begynder ved femtiden, men måske behøver man ikke altid vente indtil da, for som de amerikanske countrysangere Alan Jackson og Jimmy Buffett slog fast med deres megahit i 2003: ‘It’s Five O’Clock Somewhere’.

‘Bohato’ – den bornholmske Mojito


4-5 cl hvid rom, f.eks. Havana Club eller Skotlander
4-5 cl sød havtornsaft
Mynte, gerne chokolademynte, men al mynte kan bruges Danskvand

Is

‘Stormy Bornholmer’


4 cl Sevablødda
1 cl friskpresset limesaft 12 cl Ginger Beer
1 skive lime
Masser af isterninger

‘Bornholmsk Granit’


HonningSyp
Lime
Rosemarin
Sukkersirup
Angostura

‘Havskum’


5 cl Nord Snaps, Karamelliseret Æble & Egetræ

3 cl friskpresset citronsaft
3 cl sukkersirup (lav f.eks. din egen ved at koge lige del sukker og vand i 1 min.) 2 cl æggehvide
1 skive citron
Is

Hæld alle ingredienser i en shaker med is og ryst i 15 sekunder. Si blandingen over et cocktailglas. Pynt med en skive citron og server.


andre læser også

Veganske madoplevelser

Bornholms Mosteri

Lyden af Bornholm

Stegt skinke i sildefilet

HØSTET

Gourmetmad & gummistoevler