• da
  • en
  • de

Veganske madoplevelser

TEKST: SUNE RASBORG FOTO: ANDERS BEIER

Bornholm er gennem de seneste år blevet kendt som et sted, hvor man spiser godt. Fødevareproducenterne sky-der op som asparges i juni, og der er et væld af restauranter. Både restauranter, som indskriver sig i ‘Michelin’-ligaen, og spisesteder, der satser mere på det gode, fordringsløse måltid, vinder indpas på øen. Fælles for de fleste spisesteder er glæden ved at anvende de lokale råvarer. Lokalt brygget øl går hånd i hånd med økologisk kombucha, grøntsager fra mindre producenter, og kød fra kvæg, som er opfostret på græs og klappet af mennesker. På Bornholm er man stolt af sine fødevareproducenter. Men hvad nu, hvis man er vegetar? Eller hvis man er gået skridtet videre og er blevet veganer? Kan man så overhovedet være med på nogle af de lækre madoplevelser? Naturligvis kan man det. Det fordomsfulde billede af veganeren som en person med sokker i sandaler og reaktionære holdninger er i dén grad forældet, og i en tid med stigende forståelse for kødproduktionens indflydelse på miljøet, er veganisme blevet mainstream – endda i en sådan grad, at de fleste kender forskellen mellem seitan, tempeh og tofu. På mange restauranter og caféer har mindst en vegetarret fundet vej til menukortet, og der dukker flere og flere veganske alternativer op. Faktisk kan man nyde mange forskellige veganske lækkerier på Bornholm. Det kræver bare, at man ved, hvor de skal findes, så man ikke ender med at kun at spise brød på restauranten, mens resten af selskabet sidder og roser det prægtige lammekød og den skønne flødeis.
Melder den veganske sult sig umiddelbart efter ankomst med fly eller færge til Rønne, kan man med fordel søge mod bymidten. På restaurant Selmas Home Cooking, kun få meter fra Store Torv, laver indiske Selma vegansk mad, som smager af noget. Retterne er inspireret af maden i det indiske køkken fra Selmas barndom og af thaikøkkenet, som har gjort indtryk på hende under rejser i Østen . – “Når man har spist stegte grøntsager et par gange, kan man godt blive træt af det”, siger Selma, – “Hos mig smager retterne af noget. Jeg har altid tre-fire varme, veganske retter på menuen – og også nogle på buffeten. Og så er der altid en tre-fire salater, hvis man ikke er til varm mad.

I den anden ende af Rønne Torv, ligger Café Munter. Her finder man bl.a. en vegansk burger, lavet på grønkål og quinoa, som er ret populær blandt veganere. Vi har selvfølgelig checket, at selve burgerbollen også er vegansk. Menukortet hos Café Munter indeholder som regel også et par veganske salater, så her kan man roligt kigge ind, når man er veganer og sulten i Rønne.
Er man på nordlandet, når sulten melder sig, er der veganske madoplevelser at få hos f.eks. Strandhotellet i Sandvig. Her består maden primært af grøntsager, og derfor er kød et tilkøb til de ‘grønne’ retter, som menukortet er præget af. Hotellets pizzaer er også med grøntsager – og gør man opmærksom på, at man er veganer, bliver osten skiftet ud med et vegansk alternativ. I hotellets morgenmadsrestaurant er der også noget for alle. Kaffen er god, og det allerbedste er, at også her er der kræset for veganerne. – “Sidste sommer gjorde Covid-19, at morgenmaden som noget nyt blev serveret portionsanrettet. Sådan bliver det nok også i år, og vi har også en vegansk morgenmadsanretning”, fortæller Kasper, der ejer hotellet. “Skulle vi gå tilbage til den traditionelle buffet, vil der altid være vegansk mad på, så alle kan blive mætte.
Trækker man sydpå – til Gudhjem – kan man på restaurant BrøDDans aftenbuffet få en lækker ‘bland-selv’ salat, et udvalg af specialsalater og suppe, som varierer fra dag til dag. Derudover kan man bestille vegansk pizza – dog uden ost, da den ikke er vegansk.
Er man sulten på sydlandet, kan man, i en tidligere fiskeforretning på Nexø havn, finde Fiku Miku, som måske er et af øens sjoveste spisesteder. Stedet tager sig ikke umiddelbart ‘fancy’ ud, men der er en dejlig stemning, og der dufter af lækker mad og frisk havluft. Her møder man Magdalena, der både ejer og styrer biksen. Retterne skifter fra dag til dag, og ofte vil der være veganske retter på menuen, der får tænderne til at løbe i vand selv hos den mest inkarnerede kødspiser. Som Magdalena selv siger: – “Vi har mange kunder, der vælger vores grøntsagsretter, selvom de hverken er veganere eller vegetarer.

I Nexø ligger også restaurant Molen, hvor man, hvis man booker et par dage i forvejen, kan få virkelig lækre veganske retter med havudsigt. Troels, som både svinger gryderne i køkkenet på restaurant Molen og hos Det Røde Pakhus i Rønne, fortæller: – “Vi har som sådan ikke veganske retter på kortet, men vi kan sagtens lave vegansk mad, hvis vi får et par dages varsel”. Hvis man melder sin ankomst i forvejen, kan man altså godt begynde at glæde sig. Både på restaurant Molen og i Det Røde Pakhus i Rønne er der skruet godt op for ambitionerne – også når det gælder veganske retter.
Mens man er på Sydbornholm, kan man kigge forbi hos ‘Høstet’, som ligger lige udenfor Nexø. ‘Høstet’ er Danmarks eneste økologiske havtornplantage. Her kan man hurtigt få en eftermiddag til at gå. Man kan starte med en rundtur i plantagen, hvor ejerne, Mads og Camilla, fortæller om deres arbejde med de sunde bær. Hver fredag er der fredagsbar med økologiske og veganske drinks og smagsprøver. Drinksene i fredagsbaren er naturligvis baseret på havtorn. De syrlige og meget aromatiske bær er en herlig følgesvend i eksempelvis den klassiske ‘Gin og tonic’. Fredagsbaren finder sted mellem kl. 15 og 17 hver fredag i højsæsonen.
Går turen forbi Svaneke, kan man kigge ind hos pizzaria ‘Bonalâs’ på Glastorvet 3. Bonalâs er bornholmsk for bondetamp eller bondeknold, og det navn lever pizzariaet op til. Ejerne, Kasper og Marie, fortæller: – “For os er det en betegnelse, vi er stolte af. Vi er lokale, og vores pizza er dybt forankret i den bornholmske muld. Råvarerne er fra de mange dygtige fødevareproducenter, der er på Bornholm, og de fleste af vores grøntsager trækker vi selv op af jorden hos Kaspers forældre.” Hos Bonalâs er der hver måned en ny, vegansk pizza på menuen. Indholdet står som regel skrevet på tavlen.
I Svaneke har man, indtil for nylig, også kunnet spise vegansk mad på Beyers Sushibar. Og selvom sushibaren ikke længere har til huse i Søndergade 2, skal veganere og andre sushienthusiaster ikke snydes for kok Kasper Beyers formfuldendte ruller. I 2021 vil man kunne finde Beyers Sushibar som ‘pop-up’-sushibar, og menukortet fortsætter stort set uændret. Man kan få småretter som edamamebønner, tangsalat med sesam, og broccoli asparges med goma dressing, men også hosomaki med agurk, avocado eller asparges, og futomaki med avocado, agurk, asparges, sesam og tofulomme. Kig ind på Beyers Sushibars Facebookside, hvor ‘pop-up’-sushibarens lokation annonceres.

Hos mange af øens slikproducenter kan veganere også finde søde sager, f.eks. hos Bolcheriet i Svaneke. Her bliver der kogt og trykket bolcher som i de gode, gamle dage. Her kan man som veganer trygt blande sig en pose bolcher, men da udvalget er stort og varieret, så spørg for en sikkerheds skyld, om der skulle gemme sig en ‘ikke vegansk’ variant blandt de andre.
Også Kjærstrup Chokolade, der i mange år har produceret de lækreste chokolader og flødeboller, har fået øjnene op for veganske alternativer. Faktisk er man på den sikre side, hvis man bare holder sig til produkter med mørk chokolade. I år er der endda kommet en nyhed, som nærmest er en hyldest til veganere, nemlig en vegansk flødebolle!

Og hvad ville sommeren være uden is? Den cremede, søde kulde, som de fleste af os nyder i sommervarmen. Veganere har ofte været nødt til at tage til takke med sorbeterne, men det behøver man ikke på Bornholm. På Bornholms Ismejeri har de i mange år lavet is baseret på havremælk – endda med et formidabelt resultat. Ud over at kunne glæde veganerne, er de også kendt for at bruge et væld af lokale produkter og lave nogle spændende eksperimenter med smagssammensætningerne. Nogen gange kan man eksempelvis få is med smag af rosmarin eller øl. Uanset hvad man vælger, er der altid smagsprøver, kyndig vejledning og en hyggelig gårdhave, hvor man kan nyde sin is.

Der er helt sikkert flere bornholmske restauranter, caféer og andre fødevareproducenter, der tilbyder veganske madoplevelser, end dem, vi har nævnt her. Man kan jo prøve sig frem. Men der er i hvert fald ingen grund til kun at spise ‘hjemme’ eller at have madpakke med i bilen eller cykelkurven, når man er ude at opleve Bornholm. De bornholmske restaurationer og fødevareproducenter hilser alle velkommen.

 

 

 


Andre læser også

Anders Beier

Bornholms ismejeri

Kjærstrup

Nord – Snaps

Restaurant Brøddan

Tilflytterservice