• da
  • en
  • de

SvanekeGaarden


Allerede ved indgangen vidner den gamle port og de toppede brosten om SvanekeGaardens mangeårige historie. Den okkergule bindingsværksbygning, opført i 1856-57, var engang en af byens velbesøgte købmandsgårde. I starten af 1990’erne stod stedet dog faldefærdigt hen, indtil teatermanden Preben Harris fik idéen om at skabe et internationalt kultursted med teater, musik, litteratur og kunstudstillinger i de smukke bygninger lige ned til havnen. I dag er SvanekeGaarden et vibrerende, kulturelt åndehul, som både sommer og vinter tilbyder kulturelle oplevelser til øens gæster og lokale. Solidt forankret i et blomstrende lokalmiljø, og med et stort netværk og samarbejde med andre lokale og nationale kulturinstitutioner, præsenterer SvanekeGaarden hvert år en række interessante, kontemporære navne indenfor stort set alle genrer. Gerne med en ny vinkel, for SvanekeGaarden både bevæger og bevæger sig i takt med tiden og omgivelserne. I den gamle ‘gårdkone’ – en fritliggende bygning midt på gårdspladsen – ligger teatersalen, som danner en intim og funktionel ramme om koncerter, forestillinger og litterære forfattermøder. På den anden side åbner sig et rustikt udstillingsrum for kunst skabt både lokalt og uden for øen. Bagerst, finder man den gamle have, hvor morbærtræet kaster sin skygge, og krægen, blommetræernes ur-moder, stadig blomstrer hver sommer, trods sine mere end 100 år. Gennem en sortmalet låge for enden af haven kan man fortsætte ned til Svanekes stemningsfulde havn. På SvanekeGaarden finder man ro midt i en stemning af kunst, kultur og musik og er samtidig selv med til at skabe det særlige miljø, der er her: en dynamisk symbiose mellem kunstnerne, de besøgende, skulpturerne og sjælen i de gamle bygninger.

Et varieret program


SvanekeGaardens program byder på et godt miks af udstillinger, koncerter af enhver art, teater og foredrag, og opdateres løbende på SvanekeGaardens hjemmeside og SoMe. Der er også spændende lokale projekter i støbeskeen, og udarbejdelsen af et dukketeatermuseum. SvanekeGaarden ejer nemlig ca 100 forskellige papirteatre, som frivillige er fuld i gang med at restaurere i stedets multiværksted.

Et levende samlingspunkt


Både teatersalen, udstillingslokalerne og SvanekeGaardens multiværksted udlejes – og huset råder også over tre kunstnerboliger til leje. Kunstnere kan ansøge om at leje sig ind på kreativt ophold og fordybe sig deres værk i de levende omgivelser. En del af den familiære varme man mødes af, når man kommer på SvanekeGaarden, skyldes især stedets ildsjæle, fastansatte som frivillige, som gør deres yderste for at skabe stedets ånd, når arrangementerne og udstillingerne opsættes og afvikles.


andre læser også

Lyden af Bornholm

KØPPE CONTEMPORARY OBJECTS

Grønbechs Gård

Inge Lise Westman

Ben Woodhams

KLODEKÆR