• da
  • en
  • de

Yoga med udsigt

TEKST: SARA B. GILDBERG FOTO: ANDERS BEIER

Der er noget ved Bornholm – en helt særlig stemning, en helt speciel følelse. Ikke kun den insisterende tilstedeværelse af naturens kræfter og øens klippegrundsfundament, men noget som når helt ind under huden og ind i sindet. En særlig ro og forbundethed, som er svært at sætte ord på. Gennem de seneste 5-10 år har flere og flere mennesker fra hele verden fået øjnene op for den særlige ro og den specielle dynamik mellem mennesket og den bornholmske natur. Måske er det også derfor, at man på Bornholm kan opleve et univers af yoga, hvor yoga og natur forenes. Her er adskillige yogacentre, som tilbyder yoga og meditative retreats, og man er aldrig langt fra guidet yoga i naturen. Selv campingpladserne, mange af de små hoteller og hyggelige ‘Bed & Breakfast’ har allieret sig med lokale og internationale yogainstruktører og tilbyder yoga i det fri og endda yogaferiekoncepter. Der findes et utal af yogaformer, stilarter og metoder over hele øen – året rundt. Bornholm er en yoga-ø.

Forestil dig at tage dybe åndedrag ved Opalsøens azurblå vand omgivet af høje klipper eller på Dueoddes perlemorshvide sandstrand med udsigt over Østersøens bølger, eller inde midt i skoven, omgivet af store, højtragende træer med solstrålernes spil gennem de vuggende grønne trætoppe. Det er dybe og inderlige oplevelse af nærvær og velvære for krop og sjæl. Yoga handler om at trække vejret, slippe tankerne og bare være her og nu, med fokus i bevægelsen. Det er oprindeligt et 5000 år gammelt indisk træningssystem af åndedrætsteknik, kropsstillinger og forskrifter knyttet til livsstil og moral. Derfor er yogaens betegnelser i oprindeligt sanskrit – det ældgamle indiske sprog. Formålet med yoga er at opnå Samâdhi, som er en form for salighed eller forløsning for yoga-udøveren. Yogastillinger hedder ‘asanas’ og er ofte navngivet efter dyr og deres måde at bevæge sig på, og selve ordet ‘yoga’betyder ‘at forene’i betydningen forening af krop og sind, og afdet individuelle og det universelle. Yoga er altså både en livsfilosofi og en træningsform med fokus på at skabe ro, balance, selvindsigt og sundhed. Selvfølgelig har Bornholm også sine helt egne asana’er som f.eks. Sildasana, HammershusasanaogRokkestenasana.

På Bornholm er yoga ikke kun for slanke, unge kvinder med smart yoga-tøj og hang til lækre selfies. På klippeøen er yoga virkelig for alle uanset køn, alder, størrelse og erfaring. Og det er ikke nødvendigt at være specielt smidig, smuk eller stærk for at være med. Den ældgamle visdom er for alle, og rigtig mange mennesker på øen dyrker yoga. Det eneste det kræver er lysten til nærvær og fokuseret bevægelse. Har du det, er du klar til Alignment-yoga på stranden i Allinge, taoistisk yinyoga ved de forunderlige træcirkler ved Madseløkke eller meditativ yoga på Balka strand. Eller hvad med yoga og mindfulness på Dueodde eller et ”Moving into silence retreat” med panoramaudsigt over Østersøen fra toppen af Gudhjem?

Er man tidligt oppe i ferien, kan man opleve yoga på stranden ved strandbaren i Sandkås med morgensol og bevægende trompetspil over stranden, eller vinyasa yoga på Sandvig strand til lyden af live Flamenco-jazz over klipperne med udsigt til Hammeren. Hvis man er til lidt mere action og vilde naturoplevelser, kan man vælge et acroyoga og klatrings-retreat på Ørnebjergkysten ved Hammeren eller Sprækkedalen, dybt inde i det skovklædte område Paradisbakkerne. Eller hvorfor ikke kombinere yoga med stille vandring fra Ypnahøj gennem den bornholmske natur, hvor man kan falde i staver over Døndalens stilhed og skumsprøjtet mod klippekysten. Er man til landlig luksus, er der også mulighed for at deltage i et ”Sommer-gourmet-retreat” med yoga i det grønne græs, omgivet af skov og natur midt på øen mellem Rønne og Gudhjem.

Karakteristisk for den bornholmske yoga er netop at udnytte naturens muligheder. På Bornholm inviteres man til at mærke kroppens jordforbindelse på en helt anden måde end i et pakket yogastudie. Der er selvfølgelig nogle forholdsregler, man bør være opmærksom på. Selvom Bornholm er en solskinsø, så kan det godt regne engang imellem. Og på summende sommerdage skal man selvfølgelig være opmærksom på ikke at slå sig ned i en sværm af insekter, eller i hvert fald sørge for at lukke munden og trække vejret ind gennem næsen – på ægte yoga manér.

Hvis man ikke har lyst til udendørsyoga, er der mange andre alternativer. I Nexø kan du få en anderledes yogaoplevelse med aerial yoga, også kaldet luft-yoga. Her benytter man en yoga-slynge hængende fra loftet og øver særlige yogaøvelser i nærmest vægtløs tilstand. Hvis vejret driller og temperaturen er i den lave ende, er der også altid mulighed for at få varmen med 40° varm Shiva yoga i en autentisk Ashram i naturen ved Nylars eller yoga i den spektakulære ”Domen” i Allinge. Kun fantasien sætter grænser for, hvor og hvordan man kan dyrke yoga i den bornholmske natur. Bornholmeryoga er yoga med en dyb forankring i naturen, en absolut ro og en fri og uprætentiøs tilgang til udøvelsen. Namaste.

Et lille udvalg af Yoga på Bornholm fra artiklen:

Aerial yoga i Nexø: friogfroyoga.dk

Bornholmsk yoga, Sildasana, Hammeshusasana mv.: dortelisbjergyoga

Domen i Allinge og på toppen af Gudhjem: bornholmyoga.dk

Opalsøen, Mediyoga og gong-bad: kathrinekrake.dk

Stranden i Allinge, Alignment yoga: chrizstinna.com

Stranden i Sandkås med morgensol og trompet: steinlein-senseofspace.dk

Træcirklerne ved Madseløkke: yinyogabornholm.dk

Yoga med live Flamenco jazz, Sandvig strand: YOGAwithSandja

Yoga og Vandring, Ypnahhøj: anandayoga.dk

40° varm Shiva yoga i en autentisk Ashram i naturen ved Nylars: damarislau.dk


Andre læser også

helligdomsklipperne

Vinbarer på Bornholm

Østerlars rundkirke

Hammershus

Ringebakkebruddene

De underjordiske