• da
  • en
  • de

STRIKKEHJØRNET


Håndsorteret råuld fra de fritgående Hammershus-lam, farvet med planter efter ældgamle traditioner, har en æstetisk og brugsmæssig kvalitet ud over det sædvanlige. I Jette Jensens butik, Strikkehjørnet, på Kirkepladsen i Allinge, fås det lokale uldgarn i et lille, men eksklusivt, sortiment – og det fås kun her. 

Ulden har ikke været på en lang rejse, inden den sælges i butikken. Den produceres lokalt. Garnet bliver til på Hammerknuden, hvor Jette bor. Fra vinduerne i hendes hus kan hun faktisk se over til de får, som i dag leverer ulden til hendes butik. På Hammerknuden græsser fårene, her sorteres ulden, og her farves garnet. Det er en af de mest miljøvenlige måder at lave garn på. Dyrene har det godt og går frit som del af Bornholms naturpleje.

Jette farver garnet med planter fra den bornholmske natur. Det er ofte planter fra grøftekanten, men også planter, som hun indsamler fra have eller skov. Det er planter, der har været brugt til farvning siden den tidlige Middelalder og Vikingetiden. Garnet er et fortrinligt brugsgarn. Det har en smuk overflade med en særlig glans. Ulden holder på varmen og er slidstærkt. Det gør sig godt i strukturmønstre og flerfarvestrik, og er en eftertragtet vare hos dem, der ved, hvad godt garn er.

NATUR OG NÆRVÆR


Jette lærte at strikke af sin mor som femårig – og siden er interessen for strik kun blevet større. Håndelaget og en historisk interesse gjorde, at hun for otte år siden åbnede sin butik, Strikkehjørnet, på Kirkepladsen i Allinge. For fem år siden begyndte hun også at arbejde intensivt med den lokale uld. Uld fra de selvsamme får, som hun længe havde kunnet se fra sit hjem. Ulden farves med blandt andet lyng, birk, eg, bynke, rejnfan, vild kørvel, gyvel, kraprod og valnøddeskal, men også med naturmaterialer, som ikke findes i Danmark. Jette bruger også naturmaterialer, som er blevet importeret igennem århundreder, som f.eks. tørrede blade og rødder, som Indigo og kraprod, samt små, røde Cochenille-lus.

TRADITION OG KVALITET


Farvningen af det naturlige uldgarn fra Strikkehjørnet følger en gammel håndværkstradition, som er brugt siden den tidlige middelalder og helt frem til industrialiseringen, hvor kemisk farvning og tekstilindustri udkonkurrerede de traditionelle metoder. Metoderne er dog overleveret via bl.a. arkæologien og ‘Vikinge- markeder’. Uldgarn farvet med naturmaterialer har nogle unikke kvaliteter, som industriprodukter ikke har, såsom lang holdbarhed, farveægthed og komfort. Der er mange gode grunde til at lægge vejen forbi Strikkehjørnet. Det er ikke kun en oplevelse for sanserne for strikkenørder og garn-entusiaster, men i lige så høj grad for dem med historisk interesse.


Andre læser også

BALTIC SEA GLASS

Broe & Co

Bronzealderfolkets gave

GodtBornholm

Glamping

Kokolores