• da
  • en
  • de

Mød surf-psykologen Dennie

TEKST: SARA B GILBERG FOTO: ANDERS BEIER

Over Østersøen dybe bund vokser de rullende bølger sig store. Brusende og tunge brydes de enorme bjerge af vand i brændingen på de bornholmske strande og klippekyster. Nogle har rejst med havets vinde hele vejen fra Finland og den østligste Østersø og knejser, som brede grønblå toppe, før de brydes og forsvinder i fine dønninger på den bornholmske nordkyst. Lige dér, hvor bølgen ender sin rejse over Østersøen, bliver den centrum i en dramatisk og intens leg. Surferen har bølgens bevægelse i kroppen og i sindet, når han padler ud på sit surfboard for at lege med den, lige inden den dør og bliver til små skyl og skumsprøjt. Et kort ridt på bølgens energi i et flow af balance, adrenalin og tilfredsstillelse, omgivet af elementets og naturens kræfter. Det er dét, der er meningen med legen.

Surfing på bølger stammer oprindeligt fra Polynesien og er siden udbredt via Australien og USA til Europa. Surferne på Bornholm er kommet for at blive, og den svenske surfer Dennie er en af dem. Vinteren igennem kaster han sig ud i bølgerne i al slags vejr iført våddragt, med is i skægget, kuling i ryggen og til lyden af bølgernes brusende racerløb over klippegrunden. Det er en frihedsfølelse. Dennie er en del af et lille, bornholmsk surf-community. Han har valgt at etablere sig på Bornholm sammen med sin familie for at udvikle sin passion for surfing på Østersøens bølger i fællesskab med andre. Jeg møder Dennie en råkold dag i januar, hvor han netop har været ude at surfe fra den nordbornholmske kyst ved Gudhjem. Den slanke, markerede mand med vindblæst hud og livlige øjne er til daglig klinisk psykolog med egen praksis, men han er også surfer og surf-instruktør. Vi mødes for at få en snak om surf-kultur, natur og hans interesse for surf, som har udviklet sig til et lille iværksættereventyr, hvor surf, bæredygtighed og nærvær flyder sammen i en meningsfuld helhed. Dennie kommer fra Malmø og har siden 2012 drevet surf-konceptet ”Bornholm Surf Farm” ved Gudhjem med udsigt over Østersøen og de dragende bølger. ”Det er min passion”, siger han som noget af det første. Jeg spørger, om ikke det er koldt at surfe på sådan en vinterdag. ”Nej, jeg har jo adrenalin i blodet og min 7 mm våddragt – det betyder ikke noget, om det er koldt, når man er på vej ud i bølgerne”, svarer han.

På Bornholm surfes der hele året ogselvfølgelig mest om sommeren, men for de aktive vintersurfere er jagten på de perfekte bølger altid en del af legen. Som Dennie udtrykker det: ”Hjertet hamrer allerede på vej ned til stranden, det er helt simpel betingning – jeg ved bare, at nu skal der ske noget spændende, nu skal jeg udfordres af havet”.

Dennie viser mig rundt på Surf Farmen – og det er vitterligt en farm. Her er heste, høns, kaniner, hund og kat, en stor køkkenhave, frugttræer, buske og et drivhus, som blev revet itu af en efterårsstorm. Gæster og besøgende på farmen indlogeres til surf-ferie eller surf-skole med fællesskab, bålplads og en bæredygtig ånd. For Dennie og hans familie er naturen det helt centrale holdepunkt i deres tilværelse.

Den svenske psykolog har surfet, siden han var 15 år. Han har rejst som backpacker og surfet i det meste af verden. Men efter at have prøvet kræfter med Østersøens bølger, blev han grebet af Bornholm, af bølgerne og af kulturen. Det var under en ferie med sin kone for ti år siden, han første gang prøvede at surfe i Østersøen fra Boderne og Hasle. Da de kom hjem, legede de med tanken om at flytte til Bornholm, når de var gået på pension. At nyde pensionisttilværelsen på øen. Men efter nogen tid, hvor tanken ikke ville slippe, rejste spørgsmålet sig: ”Hvorfor vente?”. Dennie ser direkte på mig: ”Man skal ikke vente med at følge sine drømme. Det er jo min passion”. Da Dennie og hans familie kom til øen, var det meget nyt. “Der blev ringet efter politiet, da jeg var på vej ud en stormfuld vinterdag”, fortæller han, “De troede måske, at jeg var tosset eller ville gøre noget dumt, for dengang var det helt usædvanligt, at se en mand padle ud i bølgerne i blæsevejr”. For nogen kan det virke som en form for ekstrem sport, men Dennie forklarer med rolig stemme: ”Det handler om hyperfokus, om adrenalin, kontrol og vejrtrækning, og om udforske sine grænser og turde give slip”.

Efter rundvisningen sidder vi i den lille stue i det gamle bondehus, og Dennie fortæller om sin surf-skole. Han har efterhånden undervist i surfing i mange år, ved siden af sine studier og sit job. Ikke kun nysgerrige nybegyndere og unge mennesker, men både børn og pensionister fra 7-75 år, herunder børn med autismespektrumforstyrrelser. Og da samtalen falder på surf-undervisning, lyser han op i et bredt smil og begejstrede øjne: ”Jeg vil gerne have, at alle skal mærke det rush – og sige YES! Jeg kan det her, jeg kan surfe på en bølge”. Han rejser sig resolut fra stolen, ranker ryggen, skyder brystet frem og går med et stort smil et par skridt frem: ”Sådan her, med rank ryg. Jeg oplever det, at de er kommet videre, at de har vendt deres angst og frustrationer til noget, de kan bruge”. Om sine personlige oplevelser forklarer han: ”Det handler om at bruge instinktet professionelt, om at vende energien fra at give, fx i et krævende job, hvor man udviser omsorg og skal rumme andre, til at modtage bølgens energi og følge bølgens flow”. Jeg begynder at forstå, hvad han mener. Det handler om erkendelse og selvtillid i processen, om at følge bølgens psykologi.

Passionen for surf og for at undervise giver et helt andet liv, især om sommeren. Her mødes unge og gamle på de bornholmske surf-skoler, og på Bornholm Surf Farm bliver man oven i købet en del af et lille svensk/bornholmsk øko-certificeret surf-koncept. Dennie er bevidst om, at han har rollen som den afslappede, cool surfer-dude, når feriegæster og surf-elever rykker ind for sommeren. ”Jeg ved, at jeg er et forbillede for mange af de unge, så det første jeg gør på stranden er altid at samle skrald, for jeg vil gerne vise dem, at det er cool at tænke bæredygtigt”. På Surf Farm er der dog mange flere aktiviteter end Dennies surf-skole. Han inviter også på SUP Safari (Stand Up Paddleboard) med udflugter til blandt andet Helligdomsklipperne. Men legen og kunsten at ride på bølgernes energi er kernen i de bornholmske surferes passion. Det handler om, ikke at kæmpe imod bølgen, men at udnytte bølgen, følge den og lade den give dig energi, så du drives frem af vandet. De bornholmske bølger inviterer til oplevelser, som stikker dybere end Østersøens overflade. De indbyder til intens og transformerende leg, som, ifølge surferen Dennie, kan læres af alle.


Andre læser også

Vinbarer på Bornholm

Yoga med udsigt

Østerlars rundkirke

World Craft Region

Ringebakkebruddene

Nordic Fermentation