• da
  • en
  • de

Svaneke Chokoladeri


Man kan meget hurtigt blive fristet af de lækre chokolader, når man kigger ind gennem vinduet hos Svaneke Chokoladeri på torvet i Svaneke. Lige så hurtigt kan man blive desperat, når man ikke umiddelbart kan finde en dør ind til lækkerierne. Bare rolig, den er i porten, der fører ind til Svaneke Bryghus.

Det er “hands on” hos Svaneke Chokoladeri. Alle chokolader er håndlavede. Faktisk er de eneste maskiner, der findes, en dragéringsmaskine og en maskine, der holder den smeltede  chokolade ved den rette temperatur.

Der bliver produceret et væld af forskellige chokoladetyper. Chokoladeæg, chokoladebarer med forskellig smag, hvor også særlige bornholmske råvarer indgår, og de meget populære flødeboller. Janne fortæller, at de producerer op til 1000 stk. om dagen i højsæsonen. Husk lige på, at de jo er håndlavede.

Svaneke Chokoladeri er et godt sted til selvforkælelse, gaveindkøb eller hvis man lige skal have noget lækkert til aftenkaffen.

Fra chokoladebutik til chokoladecafé


I oktober 2014, købte Janne Lundberg og Daniel Mikkelsen forretningen af de tidligere ejere, og siden er der sket en rivende udvikling. En af de mere markante ting er, at makkerparret også har åbnet en forretning på torvet i Rønne. Den har også udviklet sig gennem årene. De startede med at have en chokoladebutik, men efterhånden er den blevet til hyggeligt miks af chokoladeforretning og café. Her er der mulighed for at opgradere sin flødebolle med is, der bl.a. kommer fra Bornholms Ismejeri. Man kan sågar nyde en lokalt brygget øl, få sig en kop kaffe og hvis man, mod al forventning, har lyst til en kage i stedet for chokolade, kan man også nyde sådan en. Janne arbejder på at kunne tilbyde gluten- og laktosefri kager, men det er ikke noget, hun vil love, at der altid findes. Svaneke Chokoladeri har også en del forespørgsler på gluten- og laktosefri chokolade, og mange af chokoladerne er øvrigt allerede veganske. I butikken sælges også produkter fra andre producenter, f.eks. Bülow Lakrids, The Mallows og lokalt ristet kaffe, man kan købe med hjem.

Janne og Bimmer


I Svaneke produceres alt chokoladen til de to butikker af Daniel – eller Bimmer, som de fleste kalder ham – og to eller tre medarbejdere. Daniel er uddannet kok og har arbejdet med chokolade i mere end 15 år. Han er dygtig til sit håndværk, og det kan enhver se, når de følger med i produktionen i butikken. Men når der skal udvikles nye produkter, er Janne på pletten. Hun er meget kreativ og har gennem mange år både blogget og skrevet om desserter og chokolade. Derfor er det kun naturligt, at det er hende, der har chefhatten på, når nye idéer skal udvikles.

Der er ingen tilsætningsstoffer i chokoladen fra Svaneke Chokoladeri. Det går selvfølgelig ud over holdbarheden, men det er alligevel de færreste, der kan vente ret længe med at spise chokoladen fra Svaneke Chokoladeri. Det er vigtigt for både Janne og Bimmer, at smagen er i top, og at de kan stå inde for deres produkter.

Teambuilding og polterabends


I Svaneke tilbydes også chokolade-workshops i forbindelse med teambuilding og polterabends. Selv om man ikke skulle tro det, så er der faktisk plads til 20 mennesker i den lille butik. Hvis det skulle have interesse, så vær hurtigt ude med forespørgslen, for chokolade-workshoppen er en meget populær event, der trækker folk fra hele landet.

Janne og Bimmer bliver ofte inviteret ud for at fortælle deres historie, og om det at arbejde med chokolade. Senest har Campus Bornholm, hvor øens kokkeuddannelse ligger, nydt godt af makkerparrets viden. Her underviser de, en gang imellem, de kommende kokke.

Høj kvalitet


Chokoladen, der bliver brugt hos Svaneke Chokoladeri, kommer fra Belgien. Det er det gamle kvalitetsmærke Callebaut, som ovenikøbet er flinke til at sparre med Janne og Bimmer, når der bliver udviklet nye produkter.

Flødebollen med hindbær og lakrids har alle dage været den mest populære, og den har udviklet sig over tid. Men der skal nye smage til, og her trækker Svaneke Chokoladeri på alle de lokale kontakter, de har. Plantagen uden for Svaneke, der dyrker alle slags frugt og grønt, er en god samarbejdspartner. De har eksempelvis blåbær, som Svaneke Chokoladeri får lov at købe. Dem lægger de i alkohol i minimum fem år, inden at de bruges i de fyldte chokolader.

Lige nu arbejdes der sammen med en naturvejleder på at finde ud af, hvilke vilde urter, der kan indgå i produktionen. Meget spændende sker, så kig ind i den lille forretning med den store kreativitet.


andre læser også

Bornholms ismejeri

Bornholms gastronomi

Hammershus

NaturBornholm

Nord – Snaps

Svaneke Bryghus Restaurant